ГоловнаСвіт

США вийдуть з ракетного договору з Росією вже цього тижня, - Reuters

США вийдуть з ракетного договору з Росією вже цього тижня, - Reuters
Фото: krashiy.com

США вийдуть із Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД) уже наприкінці поточного тижня після провальних переговорів з РФ. Про це повідомляє Reuters із посиланням на високопоставленого представника США з контролю над озброєннями.

Під час останніх переговорів у Пекіні Росія і США провалили спробу домовитися з приводу Договору про РСМД.

"Як ми розуміємо, настає наступний етап, починається наступна фаза, а саме фаза припинення США своїх зобов'язань у рамках Договору про РСМД, що, мабуть, трапиться в найближчі вихідні", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, зустріч заступника міністра закордонних справ РФ Сергія Рябкова із заступником держсекретаря США Андреа Томпсон не сприяла просуванню щодо Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

Раніше голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що початок виробництва в США нових ядерних боєголовок W76-2 підвищує ризик конфлікту.

У 2014 році США вперше офіційно попередили Росію про те, що вона порушує договір. Питання про денонсацію цього договору розглядалося ще адміністрацією президента Барака Обами, але від такого кроку відмовилися через протести Німеччини і побоювання, що це може призвести до гонки озброєнь.

Головним приводом для рішення про можливий вихід США з угоди стало порушення цього договору Росією, яка почала дислокувати в Європі ракети малого радіусу дії, здатні нести ядерні боєголовки. Під час зустрічі з міністрами оборони країн-членів НАТО міністр оборони США Джим Маттіс заявив: якщо Москва не змінить своєї поведінки, Вашингтон буде змушений створити адекватну противагу новим російським ракетам.

22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа: односторонньому порядку вивести Сполучені Штати з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), оскільки російська сторона його не дотримується, а Китай і інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

Договір про ліквідацію ядерних ракет середнього і малого радіусу дії було підписано Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року під час радянсько-американського саміту. Учасники зобов'язалися не виробляти, не випробовувати та не розгортати наземних балістичних і крилатих ракет середньої (1000-5500 км) і малої (500-1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram