ГоловнаСвіт

ЄСПЛ зобов'язав РФ виплатити 10 млн євро за депортацію грузинів 2006 року

Компенсації постраждалим повинні становити від 2 до 15 тис. євро.

ЄСПЛ зобов'язав РФ виплатити 10 млн євро за депортацію грузинів 2006 року
ЕСПЧ
Фото: EPA/UPG

Велика палата Європейського суду з прав людини зобов'язала Росію виплатити 10 млн євро за примусову депортацію грузинів 2006 року. Компенсації постраждалим повинні скласти від 2 до 15 тис. євро

Про це повідомляє РБК з посиланням на рішення ЄСПЛ.

Зазначають, що гроші слід розподілити між постраждалими: по 2 тис. євро повинні отримати ті громадяни Грузії, щодо яких РФ допустила колективне видворення (заборонене четвертою статтею четвертого протоколу Європейської конвенції з прав людини); по 10 тис. і 15 тис. євро повинні отримати ті, кого також визнали потерпілими за першим параграфом ст.5 (заборона на незаконне позбавлення волі) і ст.3 (заборона на тортури і нелюдське або принизливе для гідності поводження чи покарання).

Грузія подала позов проти Росії в березні 2007 року. У червні 2009 року суд визнав його прийнятним. Велика палата суду почала слухання за позовом у липні 2012-го.

Нагадаємо, події в Москві та інших російських містах почали розгортатися після того, як грузинські спецслужби заарештували в Тбілісі і Батумі чотирьох російських офіцерів за звинуваченням у шпигунстві. Їх майже відразу ж відправили в Росію в результаті переговорів за посередництва ОБСЄ. Після їхнього прибуття в Москву російська влада розгорнула кампанію депортації нелегальних мігрантів. Тисячі людей затримали і відправили до Грузії. При цьому кілька етнічних грузинів (у тому числі і жінок) з різних причин загинули в камерах попереднього затримання або під час процедур депортації. Решта скаржилися на жорстоке поводження.

Офіційна Москва категорично відкидає всі звинувачення. Російські адвокати заявили в Страсбурзі, що відповідні служби діяли в рамках законів Росії і міжнародного права про боротьбу з нелегальною міграцією, а загибель людей стала результатом трагічного збігу обставин.

У липні 2014 року ЄСПЛ частково погодився з позовом Грузії до РФ про цілеспрямовані утиски громадян за етнічною ознакою під час кампанії депортації.

У травні 2018 року Грузія в ЄСПЛ звинуватила Росію в загибелі 850 осіб під час російсько-грузинської війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram