ГоловнаСвіт

Росія звинуватила США в підвищенні ризику ядерного конфлікту

Лавров висловив заклопотаність у зв'язку з новими американськими боєголовками.

Росія звинуватила США в підвищенні ризику ядерного конфлікту
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що запуск виробництва ядерної боєголовки малої потужності W76-2 підвищує ризик ядерного конфлікту.

"Ця тема вже була включена в торішній огляд політики Вашингтона в ядерній сфері. Вже тоді ми висловлювали серйозне занепокоєння з приводу того, що розробка таких боєприпасів малої потужності знижує поріг застосування ядерної зброї і, звичайно ж, підвищує ризик ядерного конфлікту. Як ми розуміємо, це положення переведено на мову практичних дій. Безумовно, це не додає безпеки сучасному світу", - цитує Лаврова агентство ТАСС.

Завод з виробництва ядерної зброї Pantex у штаті Техас почав складання першого серійного зразка W76-2 - ядерної боєголовки малої потужності (5-7 кілотонн). Вона піде на оснащення триступеневих твердопаливних балістичних ракет Trident 2, що стоять на озброєнні військово-морських США і розміщуються на американських підводних човнах.

У розпорядженні Пентагону є 14 ракетоносців, що оснащені по 24 ракетами Trident 2. З 1970-х років вони були обладнані ядерними боєголовками W76-0. У 2008-му було прийнято рішення про модернізацію до рівня W76-1 потужністю близько 100 кілотонн. Боєголовка W76-2 створена на основі наявного блоку шляхом зняття другого ступеня.

У лютому 2017 року президент США Дональд Трамп заявив, що незадоволений передбачуваним розгортанням Москвою крилатих ракет, яке суперечить Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД) і розраховує на розширення Вашингтоном свого ядерного арсеналу.

У 2014 році США вперше офіційно попередили Росію про те, що вона порушує РСМД. Питання про денонсацію цього договору розглядалося ще адміністрацією президента Барака Обами, але від цього кроку відмовилися через протести Німеччини та побоювання, що він може призвести до гонки озброєнь.

Головним приводом для рішення про можливий вихід США з угоди стало порушення цього договору Росією, яка почала дислокувати в Європі ракети малого радіусу дії, здатні нести ядерні боєголовки. Під час зустрічі з міністрами оборони країн-членів НАТО міністр оборони США Джим Маттіс заявив: якщо Москва не змінить свою поведінку, Вашингтон буде змушений створити адекватну противагу новим російським ракетам.

За даними Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI), в 2018 році дев'ять країн - США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і Північна Корея - володіли приблизно 14 465 одиницями ядерної зброї. На США і Росію припадає 92% усієї ядерної зброї у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram