ГоловнаСвіт

Британський парламент відправив Терезу Мей на переговори до Брюсселя

Депутати прийняли дві поправки до угоди про Brexit.

Британський парламент відправив Терезу Мей на переговори до Брюсселя
Фото: www.gusjohn.com

Британський парламент у вівторок, 29 січня, не зміг знайти жодного нового вирішення проблеми "брекзиту" і наказав прем'єр-міністру Терезі Мей провести в Брюсселі нові переговори про угоду щодо виходу Британії з ЄС, передає ВВС.

Палата громад провела голосування стосовно семи поправок, пов'язаних з угодою про вихід, і зуміла прийняти тільки одну декларативну і одну з дорученням прем'єр-міністру домогтися від Євросоюзу нового формулювання "ірландського страхувального варіанта".

Цей "страхувальний варіант", згідно з яким Північна Ірландія може залишитися в митному союзі з ЄС, не влаштовує дуже багатьох лондонських політиків, і великою мірою саме через нього Палата громад 15 січня рекордною більшістю відхилила проект угоди про вихід.

"Тепер ми з цим мандатом від парламенту будемо домагатися юридично зобов'язувальних змін у тексті угоди про вихід", - сказала після голосування Тереза Мей.

Представники Євросоюзу, однак, багато разів повторювали, що у визначених урядом Британії рамках нічого іншого запропонувати не можуть і не мають наміру відновлювати переговори про проект.

"Страхувальний варіант - це частина угоди про вихід, а угоду про вихід не буде відкрито для перегляду", - ще раз підтвердила у вівторок прес-служба голови Євросоюзу Дональда Туска.

Через два тижні в Палаті громад передбачається провести друге голосування стосовно того самого проекту угоди. Уряд Мей сподівається, що доти або похитнеться ЄС, або частина депутатів змінить позицію.

Вихід Великобританії з ЄС заплановано на 29 березня 2019 року. Параметри 584-сторінкового документа про "Брекзит" узгодили з Брюсселем після 18 місяців переговорів, лідери країн Євросоюзу схвалили угоду. Однак нижня палата британського парламенту 15 січня відхилила розроблену угоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram