ГоловнаСвіт

Деокупація Криму можлива за умов зміни політичної та економічної ситуації в Росії, - думка

Коли Кримський півострів буде вважатися в Росії баластом для відновлення економіки і повернення РФ у світовий клуб.

Деокупація Криму можлива за умов зміни політичної та економічної ситуації в Росії, - думка
Твиттер верифицировал страницу МИД России в Крыму

Деокупація Криму можлива за умов зміни політичної та економічної ситуації безпосередньо в Російській Федерації.

Про це в студії "Радіо Свобода" розповів журналіст Віталій Портников.

"Майбутнє залежить від того, як будуть розвиватися події в самій Росії... Країни Балтії стали вільними тільки тому, що Радянський Союз - Росія, не змогла їх більше утримувати, бо склалася така економічна і політична ситуація. Якщо в Росії складеться така сама економічна і політична ситуація, безумовно, може виникнути питання про деокупації Криму", - сказав Портников.

За його словами, найближчими роками ця ситуація в РФ може і не зміниться. "Зараз окупація Криму - це один з маркерів, що визначають єдність російського суспільства. Є три речі, якими пишаються сучасні росіяни: це перемога у Другій світовій війні, це підкорення космосу і це окупація Криму", - повідомив експерт.

Портников пояснив, що це означає дуже просту річ: будь-який наступник Володимира Путіна на посаді президента Росії, навіть той, який почне депутінізацію, повинен буде з цим рахуватися". І йому доведеться виявити зусилля, щоб змінити громадську думку, щоб показати - це був помилковий наратив", - додав він.

Журналіст нагадав, що рейтинг Путіна безпосередньо залежить від того, як "він годує народ і поки ресурси на годівлю є, владі нічого не загрожу". "Але коли це досягне кардинально низького рівня, то почнуться гарячкові спроби щодо збереження "статусу-кво": в необхідності отримувати допомогу від Заходу, повернення в цивілізований світ. Як це було з Росією 90-х років: вона ж не збиралася брати західні цінності, їй просто потрібні були західні кредити, тому вона грала в демократію...", - розповів Портников.

Портников вважає, що те саме може бути у випадку з Кримом - якщо Російська Федерація почне сприймати Кримський півострів як баласт, який потрібно скинути для того, щоб знову піднятися.

Журналіст наголошую, що рано чи пізно настане час, коли керування нинішнього президента не буде влаштовувати народ, і тоді зі списку нинішніх досягнень Володимира Путіна зникне лише його ім'я.

Портников навів аналогію з часом керівництва Сталіна. Він нагадав, що відразу після Другої світової війни концепція полягала в тому, що війну виграв генералісімус Сталін - відповідно, Сталін, Радянський Союз і перемога були нерозривно пов'язані між собою. "Але в певний момент виявилося, що Сталіна можна викинути з цієї тріади досягнень, перемога і Радянський Союз залишаються, а у діяльності Сталіна була негативна сторона", - сказав він.

"Ось і в діяльності товариша Путіна теж є негативна сторона - пов'язана з тим, що приєднання Криму до Росії відбулося з порушеннями міжнародного права", - додав Портников.

Він висловив упевненість, що наступник Путіна може спокійно знайти формулу переконування громадян Росії. "І вона спокійно буде проковтнута росіянами - тому що в цей час по телевізору будуть розповідати про зловживання Путіна, про корупцію, про пограбування Криму і Росії, про таємні в'язниці і тортури, про мільярди на резиденції", - розповів Портников.

"Це стільки разів вже траплялося в російській історії, що немає жодних підстав вважати, що зараз буде інакше", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram