ГоловнаСвіт

США почали виробництво ядерних боєголовок малої потужності

W76-2 надійдуть на озброєння до жовтня.

США почали виробництво ядерних боєголовок малої потужності
Фото: atomic-energy.ru

Завод з виробництва ядерної зброї "Пентекс" в американському штаті Техас почав збирати "перший серійний зразок W76-2" - ядерну боєголовку малої потужності (5-7 кілотонн). Про це йдеться в прес-релізі Національного управління ядерної безпеки (NNSA), передає DW.

Як зазначають у федеральному агентстві, запуск виробництва "свідчить про здатність NNSA досягти істотної програмної віхи" під час реалізації масштабної національної ініціативи в галузі безпеки". Вона здійснюється в рамках огляду ядерної стратегії Пентагону, ініційованого адміністрацією Дональда Трампа минулого року.

"NNSA працює над тим, щоб завершити виробництво першої партії боєголовок W76-2 і передати їх ВМС до кінця 2019 фінансового року" (закінчиться в США 30 вересня. - Ред.), - зазначають у Національному управлінні ядерної безпеки.

Ядерна боєголовка W76-2 піде на оснащення триступеневих твердопаливних балістичних ракет (БР) Trident 2, що стоять на озброєнні військово-морських США та розміщуються на американських підводних човнах.

У розпорядженні Пентагону - 14 ракетоносців, що несуть по 24 БР Trident 2. З 1970-х років вони були обладнані ядерними боєголовками W76-0. У 2008 році було ухвалено рішення про модернізацію до рівня W76-1 потужністю близько 100 кілотонн. Боєголовка W76-2 створена на основі наявного блоку шляхом зняття другого відсіку.

У лютому 2017 року президент США Дональд Трамп заявив, що незадоволений ймовірним розгортанням Москвою крилатих ракет, яке суперечить Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД), і розраховує на розширення Вашингтоном свого ядерного арсеналу.

У 2014 році США вперше офіційно попередили Росію про те, що вона порушує договір. Питання про денонсацію цього договору розглядалося ще адміністрацією президента Барака Обами, але від цього кроку відмовилися через протести Німеччини і побоювання, що він може призвести до гонки озброєнь.

Головним приводом для рішення про можливий вихід США з угоди стало порушення цього договору Росією, яка почала дислокувати в Європі ракети малого радіусу дії, здатні нести ядерні боєголовки. Під час зустрічі з міністрами оборони країн-членів НАТО міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що якщо Москва не змінить свою поведінку, Вашингтон буде змушений створити адекватну противагу новим російським ракетам.

Минулі 25 січня переговори НАТО-Росія щодо ракетного договору не дали результату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram