ГоловнаСвіт

Меркель вручили премію Фулбарйта

Канцлера ФРН нагороджено за заслуги в зміцненні міжнародного взаєморозуміння.

Меркель вручили премію Фулбарйта
Фото: EPA/UPG

Канцлеру ФРН Анґелі Меркель вручили премію імені американського сенатора Вільяма Фулбрайта за заслуги в зміцненні міжнародного взаєморозуміння.

Приймаючи нагороду в понеділок, 28 січня, в Берліні, голова німецького уряду заявила про зростаючу загрозу популізму і націоналізму в багатьох країнах, у тому числі в Німеччині, передає Німецька хвиля.

При цьому, за її словами, під загрозою опиняються основні принципи міжнародного права і прав людини. "Ми повинні цьому рішуче протистояти", - підкреслила Меркель, виступаючи в присутності посла США в Німеччині Річарда Гренелл.

Зокрема, вона нагадала про важливу роль міжнародних організацій, як-от ООН і Світової організації торгівлі (СОТ), заснованих після усвідомлення "жахів націонал-соціалізму, Другої світової війни і зашкалюючого націоналізму". При цьому вона не згадала безпосередньо американського президента Дональда Трампа, який погрожував виходом із СОТ.

Одночасно Меркель підкреслила значення сильної Європи. "Як партнер і друг Сполучених Штатів Європа може бути сильною тільки в такій мірі, в якій вона єдина", - заявила вона.

Анґела Меркель стала першим німецьким лауреатом премії Фулбрайта. У минулому нагороди удостоювалися, серед інших, Нельсон Мандела, Кофі Аннан, Джиммі Картер, Білл Клінтон, Вацлав Гавел, організація "Лікарі без кордонів", а також Білл і Мелінда Гейтси.

Нагадаємо, тридцять європейських інтелектуалів написали відкритий лист із закликом захистити Європу від політиків-популістів і Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram