ГоловнаСвіт

Мадуро заявив про розрив дипвідносин із Вашингтоном

Країни проведуть переговори про майбутній статус двосторонніх відносин.

Мадуро заявив про розрив дипвідносин із Вашингтоном
Николас Мадуро
Фото: EPA/UPG

Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про розрив дипломатичних і політичних відносин із Вашингтоном. Уряд Венесуели через зовнішньополітичне відомство поінформував про те, що американський дипломатичний корпус виведений з країни, пише Интерфакс.

"США завершили виведення персоналу з дипломатичної місії в Каракасі" - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що сторони домовилися про переговори у питанні про заснування місії інтересів в обох столицях.

Пізніше венесуельське зовнішньополітичне відомство повідомило, що влада США і Венесуели домовилася залишити частину дипломатичного персоналу у своїх посольствах на час переговорів про майбутній статус двосторонніх відносин.

"Було вирішено, що співробітники обох дипмісій, які залишаються, як і раніше будуть користуватися прерогативами, що поширюються на дипломатів. До завершення розриву дипвідносин вони повинні будуть концентруватися на роботі виключно на території своїх дипмісій, що закриваються", - наголошується в комюніке.

Сторони проведуть протягом 30 днів переговори щодо заснування місії інтересів в обох столицях. У разі провалу переговорів, дипломатам обох країн буде надано 72 години на те, щоб повернутися на батьківщину.

"У випадку, якщо угоди не буде досягнуто за 30 днів, обидві дипмісії припинять роботу, і обидві країни вирішать питання про те, хто буде представляти їхні інтереси (інтереси США у Венесуелі та інтереси Венесуели - в США - ред)", - наголошується в комюніке.

Американська сторона наразі не коментувала заяви Каракаса про перебіг виведення дипперсоналу і про майбутні переговори щодо місій.

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, а раніше парламент визнав переобрання Мадуро неконституційним. Відразу після цього президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуайдо новим тимчасовим президентом. У країні почалися масові протести.

На сьогодні Гуайдо підтримали США, Канада, Бразилія, Парагвай, Колумбія, Перу, Еквадор, Коста-Рика, Аргентина, Чилі, Панама і Україна.

Франція, Німеччина, Іспанія, Британія та Бельгія висунули ультиматум Мадуро з вимогою протягом восьми днів оголосити вибори в країні, інакше вони визнають в.о. президента Хуана Гуайдо.

Підтримку Мадуро висловив президент РФ Володимир Путін, заявивши, що "загострення внутрішньополітичної кризи в країні було спровоковане ззовні". Раніше ЗМІ повідомили, що у Венесуелу з метою захищати Мадуро прилетіли найманці "ПВК Вагнера", яких пов'язують з так званим "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram