ГоловнаСвіт

У Франції поновилися протести "жовтих жилетів" (оновлено)

У Парижі поліція затримала 36 осіб, зокрема 2 неповнолітніх.  

У Франції поновилися протести "жовтих жилетів" (оновлено)
Акция "желтых жилетов" в Париже, 15 декабря 2018 года
Фото: EPA\UPG

У Парижі та інших містах Франції в суботу, 26 січня, знову відбуваються акції протесту "жовтих жилетів". Антиурядові виступи тривають у країні вже одинадцяті вихідні поспіль, передає Німецька хвиля.

У столиці країни кілька сотень демонстрантів пройшли Єлисейськими полями в напрямку площі Бастилії в іншій частині міста. Як і попередніх тижнів, протестувальники тримають французькі прапори і транспаранти з написами проти "короля Макрона".

Організатори протестів закликають проводити їх не тільки вдень. Увечері демонстранти планують зібратися на площі Республіки для проведення акції "жовта ніч", повідомляє агентство Reuters.

У Страсбурзі протестувальники пройшлися маршем до Європейського парламенту. Також відбуваються великі акції протесту в Тулузі, Марселі й Бордо. Про загальну кількість учасників наразі невідомо. У Бордо, за оцінками кореспондента агентства AFP, беруть участь у протестах до п'яти тисяч демонстрантів.

Як попередніх вихідних, демонстрації відбуваються переважно мирно. Поки що не повідомляється про випадки насильства, на відміну від грудневих акцій, коли мали місце  заворушення і сутички демонстрантів з поліцією.

До охорони порядку по всій країні залучено близько 80 тисяч правоохоронців. В акціях протесту по всій країні протягом двох останніх вихідних брала участь така ж кількість демонстрантів.

Оновлення. Як повідомляє телеканал BFM TV, сутички з поліцією почалися поблизу площі Бастилії. Одягнені в маски й чорні куртки екстремісти намагалися повалити ліхтарі та світлофори. Частина демонстрантів споруджувала барикади з будівельних огорож і розпалювала багаття. Погромників розігнала поліція і машини з водометами. У результаті поліція затримала 36 осіб, зокрема 2 неповнолітніх.

За даними Міністерства внутрішніх справ Франції, в акції протесту в Парижі брало участь близько 2,7 тис. чоловік. По всій країні поліція нарахувала 22 тис. демонстрантів.

Нагадаємо, протести у Франції почалися 17 листопада минулого року після оголошення про підвищення податків на паливо. Люди вийшли на вулиці, надівши світловідбивні жилети, звідси й пішла назва - "жовті жилети". Відтоді схожі акції проводяться щотижня, хоча кількість їх учасників скоротилася.

Потім протести переросли у виступи проти Макрона. У грудні президент Франції пішов на ряд економічних поступок, проте вже в новорічному зверненні його тон змінився. Він заявив, що уряд продовжить програму економічних реформ і "не даватиме жодного попуску під час гарантування громадського порядку".

У зв'язку з протестами "жовтих жилетів" Макрон скасував поїздку на Всесвітній економічний форум у Давос.

Разом з тим Макрон заявив, що, попри невдоволення і протести населення, він продовжуватиме розпочаті ним раніше реформи.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram