ГоловнаСвіт

Радбез ООН екстрено зібрався через кризу в Венесуелі

Помпео закликав учасників засідання визнати Гуаїдо тимчасовим президентом Венесуели.

Радбез ООН екстрено зібрався через кризу в Венесуелі
Совбез ООН экстренно собрался из-за кризиса в Венесуэле
Фото: пресс-служба президента

Рада безпеки ООН сьогодні, 26 січня, зібралася на екстрене засідання для обговорення політичної кризи в Венесуелі. Скликання ініціювали США.

Засідання почалося о 9:00 за місцевим часом (16 год. за київським часом), інформує Укрінформ.

"Держсекретар США Майк Помпео закликав учасників екстреного засідання Ради Безпеки ООН підтримати народ Венесуели і її нового лідера Хуана Гуаїдо, який здатний забезпечити порядок і мир в регіоні", - йдеться в повідомленні.

Помпео зазначив, що Сполучені Штати підтримують венесуельців і Гуаїдо, і багато країн також висловили йому свою підтримку, повідомляє Інтерфакс.

Держсекретар США наголосив, що інші країни повинні визначити, яку сторону вони підтримують.

Помпео також заявив, що президента Венесуели Ніколаса Мадуро підтримують ті держави, в яких також спостерігаються проблеми з демократією. "Деякі країни публічно займають сторону Мадуро - Китай, Росія, Сирія, Іран", - сказав він.

"Не дивно, що ті, хто править, не спираючись на демократію, в своїх власних країнах, намагаються надати допомогу Мадуро (...) Китай і Росія підтримують режим, що провалився (в Венесуелі - ред)", - зазначив держсекретар США.

Помпео додав, що "жодна з цих країн (що підтримують Мадуро - ред) не підтримує міжнародні норми".

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Хуан Гуаїдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, а раніше парламент визнав переобрання Мадуро неконституційним. Відразу після цього президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуаїдо новим тимчасовим президентом. У країні почалися масові протести.

До теперішнього моменту Гуаїдо підтримали США, Канада, Бразилія, Парагвай, Колумбія, Перу, Еквадор, Коста-Ріка, Аргентина, Чилі, Панама і Україна.

Іспанія, Франція та Німеччина заявили, що визнають Гуаїдо тимчасовим президентом країни, якщо протягом восьми днів Мадуро не оголосить про проведення дострокових виборів.

Підтримку Мадуро висловив президент РФ Володимир Путін, заявивши, що "загострення внутрішньополітичної кризи в країні було спровоковано ззовні". Раніше ЗМІ повідомили, що в Венесуелу з метою захищати Мадуро прилетіли найманці "ПВК Вагнера", яких пов'язують з так званим "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним.

Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70% голосів. Таким чином, політик забезпечив собі перебування на посаді президента до 2025 року. Не визнавши його перемогу, низка країн Заходу і Латинської Америки відкликали своїх послів з Каракаса, а США ввели додаткові економічні санкції і зажадали провести нові вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram