ГоловнаСвіт

Лукашенко зідзвонився з Мадуро, щоб висловити йому підтримку

Раніше лідер опозиції Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом, в країні почалися масові протести.

Лукашенко зідзвонився з Мадуро, щоб висловити йому підтримку
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко висловив підтримку президенту Венесуели Ніколасу Мадуро. Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу глави Білорусі.

"Категорично не підтримуємо будь-яке зовнішнє втручання у внутрішні справи суверенної держави, в тому числі спрямоване на дестабілізацію обстановки в країні", - сказав Лукашенко в телефонній розмові з Мадуро.

Глава держави зазначив, що білоруська сторона ретельно відстежує ситуацію в Венесуелі і співпереживає з приводу чергового витка напруженості.

Президент наголосив, що Білорусь повністю віддана і послідовно виступає за мирне врегулювання внутрішньої ситуації в Венесуелі виключно в рамках правового поля і конституції країни.

Він запевнив, що Венесуела завжди може розраховувати на підтримку білоруської сторони.

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Хуан Гуаїдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, а раніше парламент визнав переобрання Мадуро неконституційним. Відразу після цього президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуаїдо новим тимчасовим президентом. У країні почалися масові протести.

До теперішнього моменту Гуаїдо підтримали США, Канада, Бразилія, Парагвай, Колумбія, Перу, Еквадор, Коста-Ріка, Аргентина, Чилі, Панама і Україна.

Підтримку Мадуро висловив президент РФ Володимир Путін, заявивши, що "загострення внутрішньополітичної кризи в країні було спровоковано ззовні". Раніше ЗМІ повідомили, що в Венесуелу з метою захищати Мадуро прилетіли найманці "ПВК Вагнера", яких пов'язують з так званим "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним.

Мадуро виграв президентські вибори в травні 2018 року, набравши близько 70% голосів. Таким чином, політик забезпечив собі перебування на посаді президента до 2025 року. Не визнавши його перемогу, низка країн Заходу і Латинської Америки відкликали своїх послів з Каракаса, а США ввели додаткові економічні санкції і зажадали провести нові вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram