ГоловнаСвіт

Переговори НАТО і Росії щодо ракетного договору не дали результату

Представники РФ відмовилася визнати порушення ДРСМД.

Переговори НАТО і Росії щодо ракетного договору не дали результату
Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 25 січня, в Брюсселі пройшло засідання Ради НАТО - Росія. Головною темою зустрічі було недотримання Росією Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності (ДРСМД).

Представники РФ не продемонстрували готовності змінити свою позицію, цитує "Німецька хвиля" виступ генсека НАТО Єнса Столтенберга після закінчення зустрічі.

США та інші члени НАТО як і раніше переконані, що російські крилаті ракети SSC-8 (9M729) є порушенням ДРСМД, наголосив генсек Північноатлантичного альянсу. За його словами, є фундаментальні розбіжності щодо цієї теми. Своєю чергою Москва знову заявила, що російські ракети не порушують ДРСМД.

Другою темою дебатів став конфлікт у Керченській протоці, а також ситуація на сході України. Члени НАТО закликали Москву звільнити захоплених українських моряків і кораблі ВМС України. На цю тему сторони теж розійшлися в думках.

США звинувачують Росію в порушенні договору через розроблену в РФ крилату ракету наземного базування 9M729 для комплексу "Іскандер". Претензії до неї полягають в тому, що вона здатна літати на відстань понад 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД. Російські військові стверджують, що на заводі заправляють ракету такою кількістю палива, щоб та не могла подолати межу в 500 кілометрів.

Вашингтон готується призупинити виконання ДРСМД вже 2 лютого.

Рада Росія-НАТО (РРН) була заснована 28 травня 2002 року на Римському саміті Росія-НАТО і замінила Постійну спільну раду (ПСР) - форум для консультацій та співробітництва, створений відповідно до Основоположного акту Росія-НАТО про взаємні відносини, співробітництво і безпеку 1997 року, який залишається офіційною основою відносин Росія-НАТО.

На засіданнях РНР Росія і держави-члени НАТО зустрічаються на рівних у форматі "29" замість двостороннього формату "НАТО+1".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram