ГоловнаСвіт

Сорос побоюється використання сучасних технологій в авторитарних країнах

Як приклад він навів систему соціального рейтингу, що вводиться владою Китаю.

Сорос побоюється використання сучасних технологій в авторитарних країнах
Джордж Сорос
Фото: Niccolò Caranti/ Wikimedia Commons.

Американський фінансист і мільярдер Джордж Сорос побоюється використання сучасних технологій в авторитарних державах.

Про це він заявив на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передає Deutsche Welle.

Сорос назвав "смертельною небезпекою для відкритого громадянського суспільства" можливість використання, наприклад, штучного інтелекту як інструмента контролю з боку тоталітарної влади.

Як приклад Сорос навів систему соціального рейтингу, яку вводить влада Китаю: громадян оцінюють згідно з нею на предмет того, чи становлять вони небезпеку для держави.

Основною метою впровадження цієї системи, за заявою китайської влади, є "побудова гармонійного соціалістичного суспільства" - від поведінки в інтернеті до шанування батьків. Щоб розвинути цю якість у народі, кожному громадянину Китаю система буде присвоювати рейтинг. За відсутність порушень закону, корисну громадську діяльність і, наприклад, своєчасну виплату кредитів будуть нараховувати бали, за проступки - відраховувати.

"Вона (система, - ред.) підпорядковує долю індивідуума в ще не оціненому масштабі інтересам однопартійної держави", - сказав Сорос.

Він також зазначив, що у світі багато авторитарних держав, але саме Китай, на його думку, є найбагатшим, найсильнішим і передовим у технологічному плані авторитарним режимом. Це, на думку фінансиста, робить китайського лідера Сі Цзіньпіна "найнебезпечнішим противником відкритих суспільств".

Сорос розкритикував також і політико-економічну експансію Китаю. Зокрема, зазначив він, за допомогою інфраструктурних інвестицій у рамках проекту "Новий шовковий шлях" Китай намагається розширити свій політичний і економічний вплив на країн-учасниць проекту.

"Замість того, щоб починати торговельну війну практично з усім світом, президент США Дональд Трамп повинен зосередитися на Китаї", - вважає фінансист. На його думку, якщо китайські фірми зможуть зайняти домінантні позиції на ринку технології мобільного широкосмугового зв'язку п'ятого покоління (5G), то для решти світу це означатиме непередбачувані ризики у сфері інформаційної безпеки.

Нагадаємо, в березні минулого року число користувачів китайського месенджера WeChat перевищило 1 млрд осіб. У WeChat можна замовити їжу, викликати таксі, забронювати готель, купити квитки. WeChat-гаманець прив'язується до банківської картки, для операцій використовується унікальний QR-код, який присвоюється кожному користувачеві. Розрахунок готівкою в Китаї відбувається набагато рідше і відходить на другий план.

Голова ради директорів компанії Tencent Ма Хуатен заявив недавно, що WeChat прагне вийти за кордон, подаючи заявки на отримання ліцензії на прийняття платежів і оплати через платіжну систему WeChat в інших країнах. Наприклад, такий дозвіл отримано в Малайзії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram