ГоловнаСвіт

Єврокомісія оштрафувала MasterCard на 570,6 млн євро за завищену комісію

У компанії заявили, що вже не дотримуються такої політики.

Єврокомісія оштрафувала MasterCard на 570,6 млн євро за завищену комісію
MasterCard

Європейська комісія оштрафувала компанію MasterCard на 570,6 млн євро за штучне завищення комісій за обробку транскордонних операцій за дебетовими і кредитними картками в межах Євросоюзу.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на ЄК.

"Європейські споживачі використовують платіжні картки щодня, купуючи продукти харчування чи одяг або здійснюючи покупки в інтернеті. Правила MasterCard перешкоджали пошуку магазинами більш вигідних умов, які пропонують банки в інших державах-членах ЄС, і тим самим штучно завищували вартість карткових платежів, завдаючи шкоди споживачам і ритейлерам ЄС", - заявила член Єврокомісії з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

Також наголошується, що штраф MasterCard було знижено на 10%, оскільки компанія співпрацювала зі слідством.

MasterCard вітала завершення розслідування, підкресливши, що воно стосувалося "винятково старої практики", якої вона дотримувалася менш ніж два роки. "Змінювати поточну ділову практику MasterCard не потрібно", - заявили в компанії.

Нагадаємо, розслідування Єврокомісії з приводу платіжних систем почалося ще в 2013 році, через два роки відомство направило MasterCard повідомлення про претензії. У документі зазначалося, що правила MasterCard не дають банкам пропонувати ритейлерам, розташованим в іншій державі Європейської економічної зони (ЄЕЗ), більш низькі тарифи, ніж ті, які діють у такій державі.

Єврокомісія також стверджувала, що MasterCard порушувала антимонопольне законодавство ЄС, встановлюючи штучно завищену мінімальну вартість обробки транзакцій з використанням карт, випущених в інших регіонах.

У 2016 році повідомляли, що британські клієнти МasterCard готують проти неї колективний позов. Вони мають намір домогтися від компанії компенсації в розмірі 19 млрд фунтів (близько $24,5 млрд) за завищену комісію під час транскордонних операцій у межах ЄС.

У 2017 році MasterCard очікувала, що штраф може становити до 1 млрд євро, але в грудні 2018 року зарезервувала під нього $650 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram