ГоловнаСвіт

Влада Китаю визнала незаконним редагування ДНК людини

"Використання технології, яка дозволяє видалити або підправити потрібний ген, є ризикованим, невиправданим".

Влада Китаю визнала незаконним редагування ДНК людини
Китай признал незаконным редактирование ДНК человека
Фото: БелПресса

Влада Китаю визнала незаконним проведений у країні експеримент з редагування ДНК ще ненароджених дітей.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на державне агентство КНР "Сіньхуа".

Згідно з попередніми результатами розслідування експерименту, учений Хе Цзянькуй, який оголосив про народження перших у світі дітей з редагованим геномом, підробив сертифікат комісії з етики для проведення своєї роботи. Відзначають, що він зробив це для "особистої слави і доходів".

26 листопада Хе Цзянькуй заявив, що допоміг народитися двом здоровим дівчаткам-близнюкам, у яких був відредагований ген. Це було зроблено з метою захистити їх у майбутньому від інфікування ВІЛ. Китайська влада підтвердила існування близнюків і ще одну вагітність учасниці дослідження.

Ученого і людей, з якими він співпрацював, буде притягнуто до відповідальності. Які саме звинувачення їм планують висунути, не уточнюють.

У листопаді національна комісія з охорони здоров'я заявила про перевірку законності експериментів Хе Цзянькуя. Про розслідування також повідомила експертна рада з медичної етики міста Шеньчженя, в університеті якого працює вчений. За словами членів ради, вони нічого не знали про експеримент.

Понад 100 китайських учених заявили у відкритому листі, що використання технології, яка дозволяє знайти в ДНК потрібний ген і видалити або підправити його, для редагування генів ембріонів людини є ризикованим, невиправданим і завдає шкоди репутації та розвитку біомедичної спільноти.

У Китаї, на відміну від багатьох інших країн, прямої заборони на роботу з генами ембріонів немає. Однак чинні в країні етичні норми для вчених забороняють проводити екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) з генетично модифікованими зародками.

Нагадаємо, в листопаді 2016 року китайські вчені вперше у світі провели експеримент з редагування геному дорослої людини за допомогою технології CRISPR/Cas9.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram