ГоловнаСвіт

Ізраїль уперше за 47 років відновлює дипломатичні відносини з Чадом

Останнім часом спостерігається потепління відносин між мусульманськими країнами й Ізраїлем.

Ізраїль уперше за 47 років відновлює дипломатичні відносини з Чадом
Израиль впервые за 47 лет восстанавливает дипотношения с Чадом
Фото: twitter.com/IsraeliPM

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу в неділю прибув до Нджамени - столиці африканської держави Чад, яка понад 40 років тому, у 1972 році, розірвала з Ізраїлем дипломатичні відносини. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Перед відльотом до Нджамени Нетаньягу назвав візит "історичним", підкресливши, що Чад є країною, де переважає мусульманське населення. За словами прем'єра, зараз відбувається революція у стосунках між Ізраїлем й арабським і мусульманським світом.

Очікується, що Нетаньягу і президент Чаду Ідрісс Дебі оголосять про формальне відновлення дипвідносин. Неформально країни співпрацювали і раніше: Ізраїль, зокрема, продавав владі африканської країни зброю. Президент Чаду два місяці тому відвідав Єрусалим, йдеться в повідомленні.

У жовтні минулого року Нетаньягу здійснив несподівану поїздку в Оман - мусульманську державу Перської затоки. Саудівська Аравія, у свою чергу, дозволила проліт літаків, що прямують до Ізраїлю, над своєю територією.

Потепління відносин між низкою мусульманських країн і Ізраїлем останнім часом спостерігачі пов'язують із загрозою з боку терористичних організацій, а також боротьбою проти впливу Ірану, зазначає видання.

Нагадаємо, раніше Ізраїль офіційно вийшов з ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram