ГоловнаСвіт

США мають намір зняти збройне ембарго щодо Кіпру

Ембарго було накладено в 1987 році.

США мають намір зняти збройне ембарго щодо Кіпру
Кипрская армия
Фото: EPA/UPG

США незабаром почнуть скасовувати давнє збройне ембарго щодо Кіпру, оскільки Вашингтон визнає внесок середземноморської острівної держави у зміцнення регіональної стабільності і безпеки. Про це повідомив кіпрський міністр закордонних справ, пише AP.

Міністр закордонних справ Нікос Христодулідіс заявив, що Вашингтон бачить "додаткову цінність" надання Кіпру можливості придбати військову техніку, що допоможе розширити його можливості для підвищення регіональної безпеки.

Ембарго було накладено в 1987 році з метою запобігання нарощуванню зброї, яке могло перешкоджати дипломатичним зусиллям з об'єднання розділеного Кіпру. Острів розколовся за етнічною ознакою в 1974 році після турецького вторгнення, що сталося після перевороту, спрямованого на об'єднання з Грецією.

Христодулідіс сказав, що процес скасування ембарго, запущений в Конгресі США, відображає "позитивне зрушення" в тому, що Вашингтон більше не розглядає Кіпр виключно через призму невирішеного конфлікту.

"Це є доказом, якщо хочете, визнання адміністрацією США позитивної ролі, яку Кіпр відіграє як опора стабільності і безпеки у ширшому регіоні", - сказав Христодулідіс.

Видання зазначає, що зростання інтересу США до багатого на газ східного Середземномор'я розгнівало Росію.

Раніше, в грудні, російське міністерство закордонних справ попередило про те, що воно вважає "антиросійськими планами" військове нарощування США на Кіпрі.

Христодулідіс відповів, що заява Москви не відображає реальність. Він передав своєму російському колезі, що більш тісні зв'язки з Вашингтоном не повинні тлумачитися як такі, що "завдають шкоди" відносинам Кіпру з будь-якою іншою країною. Він сказав, що зовнішня політика Кіпру не бере участі в "грі з нульовим результатом", йдеться в статті.

Нагадаємо, раніше Центробанк Кіпру розпорядився закрити рахунки офшорних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram