ГоловнаСвіт

У Гданську десятки тисяч людей вийшли попрощатися із загиблим мером

Павел Адамович загинув після ножового поранення.

У Гданську десятки тисяч людей вийшли попрощатися із загиблим мером
Мэра Гданьска торжественно похоронят в Мариацком костеле города
Фото: EPA\UPG

У Гданську в суботу, 19 січня, проходить прощання із загиблим минулого понеділка від ножових поранень мером Гданська Павелом Адамовичем. У заході беруть участь десятки тисяч людей, передає Укрінформ.

"Поляки масово вийшли в центр міста з національними прапорами, портретами мера, квітами. У місті вжито підвищених заходів безпеки, рух у центральній частині обмежено", - йдеться у повідомленні.

Заупокійна меса і церемонія прощання з мером транслюється на польських інформаційних телеканалах. Жителі міста можуть стежити за нею також з великих екранів, розташованих в декількох місцях Гданська.

Церемонія прощання проходить у базиліці Вознесіння Пресвятої Діви Марії, на ній присутні президент Польщі Анджей Дуда, прем'єр-міністр Матеуш Моравецький, голова Європейської ради Дональд Туск, колишні президенти і прем'єри країни, колишній федеральний президент Німеччини Йоахім Гаук, а також близько 300 мерів польських міст і голів сільських адміністрацій. Жителі Варшави також зібралися на площі в центрі міста, де транслюється похоронна церемонія з Гданська.

Україну на урочистій церемонії поховання представляють посол України в РП Андрій Дещиця і консул України в Гданську Лев Захарчишин.

Мера Гданська урочисто поховають у Маріацькому костелі міста.

Раніше польський суд заарештував чоловіка, підозрюваного у вбивстві мера, на три місяці. Затриманий не визнає себе винним.

13 січня 27-річний чоловік напав з ножем на мера Гданська Павела Адамовича на сцені під час святкового концерту. Він пробрався на сцену, де виступав політик, і завдав удару ножем. Після нападу Адамовича госпіталізували, але лікарям не вдалося його врятувати. Мер Гданська помер у лікарні в понеділок, 14 січня.

Після цього по всій країні пройшли багатотисячні мітинги проти ненависті в публічному просторі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram