ГоловнаСвіт

Американець, якого затримали за шпигунство, міг збирати дані про російські спецслужби

За версією слідства, це могло бути Головне управління Генштабу, СЗР або ФСБ.

Американець, якого затримали за шпигунство, міг збирати дані про російські спецслужби
Пол Уилан
Фото: EPA/UPG

Американець Пол Вїлан, якого затримали в Москві за звинуваченням у шпигунстві, за версією слідства, збирав дані про одну з російських спецслужб. Може йтися про Головне управління Генштабу (колишнє ГРУ), СЗР або ФСБ, повідомляє російське видання "Дождь" з посиланням на джерело, "близьке до ходу розслідування".

За словами джерела, ФСБ "взяла в розробку" Вілана в травні 2018 року, під час його попередньої поїздки в Росію. В матеріалах справи є записи його телефонних переговорів, а також листування в інтернеті.

Про листуванні з Віланом повідомили двоє його друзів у «ВКонтакте». Один зі співрозмовників Вілана, Володимир Ізотов, розповів, що листування почалася, коли він навчався у Військовому університеті Міноборони, вони обговорювали побутові теми і американець не питав ні про що секретне. Переписка у нього вже видалена.

Інший росіянин, Юрій Головін з Тольятті, повідомив, що вони з Віланом шукали друзів по листуванню для вивчення мови. Американець під час однієї з подорожей по Росії приїжджав в Тольятті, вони зустрілися з Головіним і, за словами останнього, обговорювали культурні та інші нейтральні теми.

Головін повідомив, що спілкувався з Віланом напередодні його затримання. Американець написав, що приїхав до друзів і святкуватиме в Росії Новий рік. Раніше брат Вілана розповідав, що він приїхав на запрошення на весілля. За словами Головіна, про весілля його співрозмовник не говорив. Обвинувачений зупинився в готелі «Метрополь», де його і затримали.

За даними ЗМІ, американець нібито зустрівся з кимось, з ким був у друзях у "ВКонтакте", повідомлялося також, що Вілан нібито отримав флеш-карту зі списком усіх співробітників одного із засекречених відомств.

Заарештований стверджує, що не знає російську і не розумів, що саме йому намагалися передати в готелі. Він не визнає себе винним і стверджує, що слідство помиляється.

Адвокат Вілана, Володимир Жеребенков, не зміг дати докладних коментарів у справі, оскільки розслідування засекречено і правозахисник дав підписку про нерозголошення. За словами адвоката, "американська сторона уважно спостерігає за справою Вілана, зараз їх турбує обмеження побачень".

Нагадаємо, Пола Вілана затримали в Москві 28 грудня за звинуваченням в шпигунстві. Пізніше виявилося, що Вілан є громадянином чотирьох різних країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram