ГоловнаСвіт

Путін погодився допустити представників Німеччини та Франції в Керченську протоку, - Лавров

Це питання має бути узгоджене з Україною.

Путін погодився допустити представників Німеччини та Франції в Керченську протоку, - Лавров
Глава МИД РФ Сергей Лавров
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Анґели Меркель про допуск німецьких і французьких фахівців у Керченську протоку.

Про це заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров, передає "Інтерфакс-Україна".

"Більш ніж місяць тому канцлер Меркель просила президента Путіна дозволити німецьким фахівцям приїхати в район Керченської протоки і подивитися, як здійснюється прохід через цю акваторію, враховуючи, що необхідно дотримуватися норм безпеки... І президент Путін тут же погодився", - сказав Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів з головою МЗС Німеччини Хайко Маасом.

Він також додав, що Меркель попросила, щоб німецькі фахівці приїхали разом із французькими, і на це, за його словами, Путін теж погодився.

За словами Лаврова, Маас передав йому пропозицію, "яка "упаковує" цю просту поїздку в якийсь документ, який повинен бути узгоджений з Україною".

"Ми сказали чесно, якщо наші колеги зацікавлені в тому, що обіцяв президент Путін канцлеру Меркель, це можна зробити сьогодні, завтра, в будь-який час. Якщо ідея полягає в необхідності втілити все це в якусь політичну процедуру, в якій буде і українська сторона приймати якісь рішення, то ми ризикуємо опинитися в тій самій ситуації, в якій опинився "нормандський формат" з "формулою Штайнмаєра", - зазначив російський міністр.

Зі свого боку Маас після цього уточнив, що тільки на переговорах у п'ятницю з Лавровим запропонував, щоб Німеччина і Франція зайнялися питаннями, пов'язаними із забезпеченням вільного проходу через Керченську протоку. І що в зв'язку з цим у Москві не могли мати таку інформацію заздалегідь.

"Сьогодні ми говорили про те, щоб Німеччина і Франція як партнери по "нормандському" формату цим питанням зайнялися", - сказав голова МЗС Німеччини.

Нагадаємо, Росія захопила в полон 24 українських моряків 25 листопада біля Керченської протоки. 30 листопада українців вивезли до Москви. Росія ігнорує вимоги України та міжнародної спільноти.

Наприкінці грудня Меркель і президент Франції Еммануель Макрон зажадали від Путіна забезпечити безперешкодне проходження всіх суден через Керченську протоку і негайно звільнити українських моряків.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна планує здійснити новий прохід кораблів через Керченську протоку із залученням міжнародних партнерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram