ГоловнаСвіт

Сенат США намагається завадити зняттю санкцій з компаній Дерипаски

Щоб обмеження залишилися чинними, резолюція повинна пройти обидві палати Конгресу.

Сенат США намагається завадити зняттю санкцій з компаній Дерипаски
Олег Дерипаска
Фото: EPA/UPG

Сенат США більшістю голосів вирішив винести на обговорення резолюцію про незгоду з планами адміністрації президента зняти санкції з декількох компаній російського бізнесмена Олега Дерипаски.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За резолюцію, яка засуджує план Білого дому, проголосували 57 сенаторів, 42 були проти. Голосування було таємним, і перед ним у Конгрес приїжджав голова Мінфіну США Стівен Мнучин, який закликав республіканців голосувати проти дебатів.

Щоб санкції проти компаній Дерипаски залишилися чинними, резолюція з його засудженням повинна пройти обидві палати Конгресу. У Палаті представників, на відміну від Сенату, більшість місць займають демократи, які виступають проти ослаблення санкцій проти Росії.

Нагадаємо, обмежувальні заходи проти компаній Дерипаски - металургійного холдингу En +, підконтрольного йому виробника алюмінію "Русал" і енергетичної компанії "Євросибенерго" - були введені у квітні 2018 року. У грудні міністр фінансів США заявив про намір зняти санкції через 30 днів. Рішення ухвалили після того, як російський мільярдер фактично відмовився від контрольного пакета в цих компаніях. При цьому сам бізнесмен залишиться в списку санкцій, його активи будуть, як і раніше, заблоковані.

На початку січня група сенаторів звернулася до Мінфіну з проханням відкласти зняття обмежень. 5 січня сенатор Чак Шумер вніс у Конгрес США резолюцію, спрямовану проти рішення американського Мінфіну. Щоб зберегти санкції щодо компаній Дерипаски, документ має підтримати більшість в обох палатах Конгресу, а потім він надійде на підпис президентові США Дональду Трампу.

За зняття санкцій виступили також країни ЄС, які стверджують, що заходи проти компаній Дерипаски б'ють по світовому ринку алюмінію, що негативно позначається на економіці Європи.

У середу, 16 січня, акції "Русалу" на Гонконгівській фондовій біржі подешевшали на 4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram