ГоловнаСвіт

ОЗХЗ включила "Новачок" до списку заборонених речовин.

Росія не брала участі в ухваленні рішення, але і не втручалася в процес.

ОЗХЗ включила "Новачок" до списку заборонених речовин.
Фото: EPA/UPG

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) повідомила, що додасть нервово-паралітичний агент "Новачок" до списку заборонених речовин. Про це повідомляє Reuters.

41 член виконавчої ради схвалив відповідну пропозицію, подану Сполученими Штатами, Канадою та Нідерландами. Згідно з нею, дві групи високотоксичних сполук, куди входить речовина, використана в Солсбері, включать у додаток до Конвенції із заборони хімічної зброї.

Представниця Канади в ОЗХЗ повідомила також, що Росія дистанціювалася від прийняття рішення, але не втручалася в процес.

Видання зазначає, що це перша зміна в списку заборонених речовин з моменту появи додатку до Конвенції із заборони хімічної зброї в 1997 році.

Нагадаємо, 4 березня 2018 року в Солсбері було отруєно раніше засудженого в РФ за шпигунство на користь Лондона екс-розвідника ГРУ Сергія Скрипаля. Разом з ним постраждала донька Юлія. Влада країни заявила, що росіян отруїли речовиною нервово-паралітичної дії "Новачок", яку розробляли в СРСР і РФ.

30 червня в розташованому поряд Еймсбері виявили Дону Стерджесс і Чарльза Роулі: обидва були непритомними. Пара отруїлася "Новачком". Жінка померла, чоловік осліп і втратив чутливість кінцівок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram