ГоловнаСвіт

Міністр оборони Греції пішов у відставку через перейменування Македонії

Коаліційний уряд розпався.

Міністр оборони Греції пішов у відставку через перейменування Македонії
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Греції Панос Камменос з правопопулістської партії "Незалежні греки" пішов у відставку на знак протесту проти перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія. Про це пише DW.

Після закінчення зустрічі з прем'єр-міністром країни Алексісом Ціпрасом в неділю, 13 січня, Камменос заявив, що складає з себе повноваження міністра і що його партія виходить зі складу коаліційного уряду. Він також заявив, що зі своїх постів підуть ще шість міністрів від його партії.

Камменос виступав проти угоди з Македонією з моменту її укладення, називаючи її "продажем держави". За його словами, балканська держава має взагалі виключити слово "Македонія" зі своєї назви, оскільки Македонією називається історична область Греції.

Після відходу "Незалежних греків" з уряду він втратить більшість у парламенті. Прем'єр-міністр Алексіс Ціпрас - який і уклав договір з Македонією - вже заявив, що готовий до вотуму недовіри кабінету. Грецію в будь-якому випадку чекають цього року парламентські вибори, пише Радіо Свобода.

Голосування в грецькому парламенті про ратифікацію договору з Македонією заплановано на найближчі тижні. Опозиція виступає проти угоди, однак Ціпрас сподівається на її ухвалення за допомогою голосів незалежних депутатів.

Перейменування Македонії має відкрити цій країні шлях до ЄС і НАТО, який раніше блокувала Греція.

Нагадаємо, у п'ятницю, 11 січня, македонський парламент схвалив поправку про перейменування в конституції країни більшістю голосів. Тим самим перед Македонією відкрився шлях до її можливого членства в Євросоюзі і НАТО.

Суперечка навколо найменування держави Македонія ведеться з моменту проголошення цією колишньою югославською республікою незалежності в 1991 році.

Оскільки до складу Греції входить область з назвою Македонія, Афіни досі блокували вступ колишньої югославської республіки в Євросоюз і НАТО, побоюючись, що в разі закріплення назви "Македонія" за сусідньою країною, Скоп'є може пред'явити претензії на грецьку територію.

У червні 2018 року Алексіс Ціпрас і прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв підписали Преспанську угоду про перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія.

У референдумі з цього питання, що пройшов у Македонії 30 вересня 2018 року, більшість учасників підтримали реформу. Водночас офіційно плебісцит був визнаний таким, що не відбувся, оскільки в ньому взяли участь лише 37 відсотків з 1,8 млн виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram