ГоловнаСвіт

Трамп пішов з переговорів з демократами про "шатдаун"

Демократи відмовляються виділити $5,7 млрд на будівництво стіни з Мексикою.

Трамп пішов з переговорів з демократами про "шатдаун"
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп перервав зустріч з керівництвом Демократичної партії після того, як ті відмовили йому в підтримці проекту будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Домовитися про припинення "шатдауна" сторонам не вдалося.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Через відмову демократів виділити $5,7 млрд на будівництво прикордонних споруд з Мексикою в США з 22 грудня триває так званий шатдаун - часткове припинення роботи урядових структур, яке може стати найдовшим в історії США.

Трамп відмовляється підписувати бюджет без цієї статті витрат. Він запросив демократів на чергову зустріч у Білий дім і закликав їх підтримати будівництво металевого бар'єра на кордоні. У відповідь спікер Палати представників Ненсі Пелосі і лідер демократів у сенаті Чак Шумер закликали його спочатку припинити "шатдаун", а потім починати дебати.

Дізнавшись, що фінансування на стіну демократи не схвалять, Трамп покинув зустріч і заявив, що це - "марна трата часу".

"Я запитав, що буде через 30 днів, якщо я швидко відкрию все [уряд], чи підтримають вони безпеку на кордоні, яка включає стіну або металеве загородження? Ненсі сказала "ні", я відповів "бувай-бувай", ніщо інше не спрацює", - написав президент у Twitter.

Згідно зі свіжим опитуванням, трохи більше половини (51%) американців покладають відповідальність за "шатдаун" на Трампа. При цьому серед прихильників республіканців 77% підтримують вимогу президента виділити фінансування на будівництво стіни.

Через "шатдаун" фінансування втратили 25% держорганів, зокрема міністерство внутрішньої безпеки, міністерство торгівлі, МВС і Мінфін. Закрилися національні парки і музеї Смітсонівського інституту, а в неоплачувану відпустку пішли 800 тис. держслужбовців.

Цей "шатдаун" - третій за час президентства Трампа і найдовший. Він триває вже 19 днів і може стати найдовшим в історії країни, побивши рекорд "шатдауна" 1995-1996 року, який тривав 21 день.

Раніше Трамп пригрозив ввести в країні надзвичайний стан з метою фінансування стіни. Це дозволило б йому побудувати загородження силами військових, не отримуючи схвалення Конгресу. Однак у цьому випадку будівництво стіни оплачувалося б із засобів Міноборони, а обсяг його фінансування і розподіл коштів за різними статтями також визначає Конгрес.

Нагадаємо, 22 грудня 2018 року робота уряду США була частково заблокована через розбіжності з приводу фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Проти цього виступили представники Демократичної партії.

Будівництво стіни на кордоні США з Мексикою було одним із пунктів передвиборної програми Трампа. Так він планує боротися з потоком нелегальних мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram