ГоловнаСвіт

Журналіст DW отримала термін за участь у розслідуванні "Панамського досьє"

Ункер визнали винною в образі колишнього прем'єр-міністра Туреччини Біналі Їлдирима і його синів.

Журналіст DW отримала термін за участь у розслідуванні "Панамського досьє"
Офис Mossack Fonseca в Панаме
Фото: EPA/UPG

Суд у Стамбулі у вівторок, 8 січня, засудив журналістку Deutsche Welle Пелін Ункер до позбавлення волі строком 13 місяців і 15 днів, а також штрафу в розмірі 8600 турецьких лір (близько 1400 євро).

Ункер визнали винною в образі колишнього прем'єр-міністра Туреччини Біналі Їлдирима і його синів і заподіянні збитку їхній ділової репутації, передає DW.

Ункер працює кореспондентом DW у Туреччині, а також пише для турецької газети Cumhuriyet. Разом з сотнями інших журналістів більш ніж з 60 країн Ункер брала участь у розслідуванні, результати якого були оприлюднені в листопаді 2017 року "Панамські документи". У них розкрито схеми приховування від сплати податків компаній, можновладних політиків і інших відомих осіб з різних країн.

Адвокат Ункер Аббас Ялджин зазначив, що вирок суду ще не набув чинності і буде оскаржений. Інший захисник Тора Пекін заявив, що журналістка мала право писати про офшорні фірми на Мальті, оскільки їх існування "є предметом суспільної критики і тому має новинну цінність".

Сама Ункер назвала рішення суду очікуваним, зазначивши, що "захист не мав сенсу". "Тут була покарана журналістика як така", - вважає кореспондент DW.

"Панамські документи" були опубліковані у квітні 2016 року Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів спільно з Центром дослідження корупції та організованої злочинності. Журналісти отримали доступ до документів панамської юридичної фірми Mossack Fonseca, яка надавала послуги реєстрації офшорних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram