ГоловнаСвіт

Путін намагається зберегти владу, "поглинувши" Білорусь, - Bloomberg

Просто вийти на пенсію у 2024 році російський президент не зможе.

Путін намагається зберегти владу, "поглинувши" Білорусь, - Bloomberg
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін шукає спосіб забезпечити собі подальший вплив, створивши тісніший союз з Білоруссю.

Про це повідомляє Bloomberg.

Автор статті зазначає, що просто вийти на пенсію у 2024 році російський президент не зможе, оскільки не впевнений у гарантіях особистої безпеки, які міг би надати його наступник.

У 1997 році попередник Путіна Борис Єльцин і білоруський президент Олександр Лукашенко підписали рамковий союзний договір. Версія документа 1999 року, по суті, описує федерацію двох держав з єдиною валютою, прапором і емблемою, спільним ринком і єдиною судовою системою. Зокрема, передбачається, що нею буде керувати Вища держрада, очолювана президентами двох країн на підставі ротації, "якщо вони не погодяться інакше".

Лукашенко очолює цей орган з 2000 року, але договір ніколи не був повністю чинним.

Автор Bloomberg підкреслює, що Лукашенко розраховував отримати від союзу з РФ тільки економічні вигоди - такі як дешева нафта і газ, а не втрату суверенітету. Росії спочатку було дешевше дати йому те, що він хотів, але тепер об'єднання є політично привабливим для Путіна. Зокрема тому, що він зможе взяти на себе значно посилену Верховну національну раду у 2024 році, зберігши значну частину своєї влади без зміни конституції.

Крім того, на думку журналіста Bloomberg, возз'єднання з білорусами також може бути використано як компенсація росіянам за розрив з Україною.

Зазначають, що Лукашенко публічно застеріг Росію від спроб поглинути Білорусь, а прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що злиття РФ і Білорусі не є предметом обговорення. Проти такого сценарію виступає і більшість білорусів.

У виданні не виключають, що Лукашенко може шукати допомоги на Заході.

Нагадаємо, в грудні минулого року Лукашенко провів нараду з актуальних питань співробітництва з РФ, протягом якої він відмовився називати Росію братньою державою, тому що відносини між країнами стали сприйматися по-іншому.

Раніше він висловив думку, що під приводом "глибокої інтеграції" Москва хоче "інкорпорувати" Білорусь до складу Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram