ГоловнаСвіт

Уряд Франції вирішив посилити заходи проти "жовтих жилетів"

Відомим порушникам заборонять брати участь в акціях.

Уряд Франції вирішив посилити заходи проти "жовтих жилетів"
Протесты "желтых жилетов" во Франции
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіпп оголосив про плани уряду посилити заходи відповідальності для учасників несанкціонованих протестів "жовтих жилетів", які тривають у країні вже сім тижнів.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

За словами Філіппа, на час очікуваної нової хвилі протестів залучать 80 тис. співробітників правоохоронних органів.

Також уряд має намір прийняти нове законодавство, яке передбачає покарання для тих, хто не дотримується вимог заявляти про протестну акцію, бере участь у заборонених демонстраціях і хто приходить на мітинги в масках, що приховують обличчя.

Відомим порушникам заборонять брати участь в акціях точнісінько так само, як відомим футбольним хуліганам заборонено з'являтися на стадіонах. Також їх зобов'яжуть погашати збиток, заподіяний бізнесу або власності під час протестів.

У минулі вихідні протестувальники знесли ворота біля будівлі уряду, вступали в сутички з поліцією і палили машини і мотоцикли.

Нагадаємо, протести у Франції почалися 17 листопада після оголошення про підвищення податків на паливо. Люди вийшли на вулиці у світловідбивних жилетах, звідси і пішла назва - "жовті жилети". Відтоді схожі акції проводять щотижня, хоча число їх учасників скоротилося.

З часом протести переросли у виступи проти президента Еммануеля Макрона. У грудні президент Макрон пішов на низку економічних поступок, проте вже в новорічному зверненні його тон змінився. Президент заявив, що уряд продовжить програму економічних реформ і "не поступиться в забезпеченні громадського порядку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram