ГоловнаСвіт

Прем'єром Латвії стане лідер найменшої парламентської партії

У країні три місяці не можуть домовитися про уряд.

Прем'єром Латвії стане лідер найменшої парламентської партії
Фото: diskiem.lv

Президент Латвії Раймондс Вейоніс 7 січня довірив процес формування нового уряду голові правління партії "Нова Єдність" Кріш'янісу Каріньшу.

Про це пише "Делфі".

Каріньш народився у США, там закінчив Пенсильванський університет. Після переїзду в Латвію відкрив бізнес і був лектором у Латвійському університеті. У 2000-ні був міністром економіки в уряді, а потім двічі був обраний у Європарламент.

Каріньш - третій висунутий президентом кандидат на посаду прем'єра. Спочатку президент доручив формування уряду лідерові Нової консервативної партії Янісу Бордансу, потім - представнику партії KPV LV Алдісу Гобземсу. Обидві спроби закінчилися безрезультатно.

Минулого тижня під час зустрічі представники партій висловили готовність працювати в уряді під керівництвом Каріньша, а це означає, що він може отримати підтримку парламентської більшості. Планують, що в коаліцію з "Новою Єдністю" увійдуть Національне об'єднання, Нова консервативна партія, KPV LV і партійне об'єднання Attīstībai/Par!.

Вибори в парламент Латвії пройшли ще в жовтні 2018 року. Перемогу на них здобула партія "Згода", яку очолює мер Риги Ніл Ушаков і яка традиційно підтримує російськомовних жителів Латвії. Знайти союзників для коаліції вона не змогла, але й інші партії не змогли домовитися, хто очолить уряд.

У підсумку після двох невдалих спроб сформувати кабінет президент Латвії вирішив призначити прем'єром лідера партії, яка отримала найменше голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram