ГоловнаСвіт

На острові в Тихому океані заарештували 72-річного росіянина за експорт американської військової техніки в РФ (оновлено)

Спільником заарештованого є американський громадянин - виходець з України.

На острові в Тихому океані заарештували 72-річного росіянина за експорт американської військової техніки в РФ (оновлено)
Фото: ru-newz.ru

На острові Сайпан в Тихому океані за запитом Федерального бюро розслідувань (ФБР) заарештували росіянина Дмитра Макаренка за незаконний експорт американської військової техніки до Росії. Про це повідомляють Saipan Tribune та Post Guam.

"За даними влади США, Макаренко постачав у Росію прилади нічного бачення військового класу і тепловізійні пристрої. Згідно з американським законодавством, така діяльність можлива лише за наявності ліцензії або дозволу Держдепартаменту", - йдеться в матеріалі.

Макаренка також звинувачують у відмиванні грошей.

ЗМІ повідомляють, що Макаренкові 72 роки, він зареєстрований у Владивостоці. Видання зазначають, що в документах суду не йдеться, з якою метою заарештований приїхав на острів Сайпан. Його мають намір депортувати до Флориди.

Обвинувальний висновок щодо Макаренка було винесено окружним судом Флориди ще в червні 2017 року. Згідно з матеріалами справи, спільником заарештованого є американський громадянин Володимир Невідомий (виходець з України). Влітку минулого року його засудили до двох років і двох місяців в'язниці за змову з метою незаконного експорту військових технологій до Росії.

Оновлення 17:30. МЗС РФ зажадало від Вашингтона роз'яснення причин арешту громадянина Росії Дмитра Макаренка, пише "Інтерфакс-Україна".

У відомстві уточнили, що Макаренко - 1979 року народження. Тобто йому 39 років, а не 72 - як повідомляли американські ЗМІ.

"Підтверджуємо повідомлення ЗМІ про арешт російського громадянина на Північних Маріанських островах (США). Наш співвітчизник Дмитро Вікторович Макаренко, 1979 р.н., прибув на о. Сайпан 29 грудня разом з дружиною, неповнолітніми дітьми та літніми батьками. Він був затриманий співробітниками ФБР в аеропорту відразу після прильоту", - зазначили російському МЗС.

Там наголосили, що "посольство РФ в США продовжує домагатися консульського доступу до Макаренка, який відповідно до згаданої Конвенції мав бути наданий нам до 2 січня".

Водночас наголошується, що посольство Росії у Вашингтоні дізналося про те, що трапилося з Макаренком, нібито не від американських правоохоронних органів, а від близьких Макаренка.

"Влада США - порушуючи двосторонню Консульську конвенцію - не повідомила про факт затримання нашого громадянина в належний триденний термін", - йдеться в повідомленні.

За інформацією МЗС РФ, Макаренко етапований з Північних Маріанських островів у Флориду.

Нагадаємо, раніше Путін похвалився "перевагою" російської зброї і порадив США "не пищати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram