ГоловнаСвіт

Члени Конгресу США склали присягу

Спікером палати представників стала Ненсі Пелосі.

Члени Конгресу США склали присягу
Нэнси Пелоси
Фото: EPA/UPG

Конгрес Сполучених Штатів Америки 3 січня провів установче засідання після проміжних виборів, які відбулися на початку листопада.

Більшість у Палаті представників отримали демократи. Зате у Сенаті більшість мають республіканці.

235 демократів і 199 республіканців склали присягу в Палаті представників, передає DW.

Присягу нових членів Сенату приймав віце-президент США Майк Пенс. У новому складі Сенату перебувають 53 республіканці, 45 демократів і два незалежних сенатори, що підтримують демократів.

Лідер демократів у Палаті представників Ненсі Пелосі обрана спікером нижньої палати Конгресу США. Пелосі підтримали більшістю голосів - 220 з 435. За лідера республіканців у Палаті представників Кевіна Маккарті проголосували 192 депутати.

78-річна Пелосі вже була спікером Палати представників протягом 2007-2011 років. Вона - перша жінка в США, яка обіймала цю посаду.

Демократи оголосили про намір ухвалити законопроект про державний бюджет, який має покласти край частковому "шатдауну" федеральних органів. Трамп раніше заявляв, що не підпише цей варіант бюджету, тому що там не передбачено бажаного обсягу коштів на проект "стіни" на кордоні США з Мексикою.

22 грудня через технічну відсутність фінансування в США почався так званий частковий "шатдаун" (government shutdown). Багато держустанов закриті, а їх працівники змушені піти у відпустку за свій рахунок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram