ГоловнаСвіт

У Белграді пройшла багатотисячна антиурядова акція

Президента Сербії звинувачують, зокрема, у створенні атмосфери нетерпимості в країні.

У Белграді пройшла багатотисячна антиурядова акція
Демонстранты выразили недовольство политикой правительства и президента Сербии
Фото: EPA\UPG

Близько 25 тисяч людей пройшли протестним маршем центром столиці Сербії Белграду в суботу, 29 грудня. Антиурядові протести тривають в країні четверті вихідні поспіль, пише "Німецька хвиля".

"Учасники акції несли плакати з такими гаслами, як "Вучич - злодій", "Досить брехати", "Я не буду мовчати". Демонстранти висловили невдоволення політикою уряду і президента Сербії Александара Вучича, якого звинувачують, зокрема, в агресивній риториці щодо своїх критиків, що створює атмосферу нетерпимості в країні", - йдеться в повідомленні.

Організаторами акції виступило об'єднання опозиційних партій, куди входять як вкрай ліві, так і ультраправі політичні сили.

Фото: EPAUPG

Фото: EPAUPG

Фото: EPAUPG

Хвиля масових протестів у Белграді почалася 8 грудня, коли приводом для проведення акції стало жорстоке побиття лідера Лівої партії опозиціонера Борко Стефановича, що сталося 23 листопада на півдні Сербії в місті Крушевац. Політику завдали ударів залізним прутом, в результаті чого він отримав важкі травми.

Демонстрації стали найбільш значущими протестами з весни 2017 року, коли на знак протесту проти обрання Вучича президентом на вулиці Сербії вийшли десятки тисяч сербів.

Наступна акція протесту запланована на 16 січня 2019 року - річницю вбивства сербського політика Олівера Івановича, одного з лідерів косовських сербів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram