ГоловнаСвіт

Бельгія заборонила військовим користуватися смартфонами через російське шпигунство

Деякі додатки можуть збирати і передавати "чутливу інформацію" про місце перебування та активність військових.

Бельгія заборонила військовим користуватися смартфонами через російське шпигунство
Фото: yotaphone.com

Бельгія обмежила використання смартфонів в армії через шпигунську загрозу з боку РФ. Про це повідомляє бельгійське інформаційне агентство belga, передає "Укрінформ".

Ми знаємо, що Росія зацікавлена в отриманні мобільних даних геолокації. Ми докладаємо зусиль для запобігання такій активності і проводимо активну роз'яснювальну роботу серед особового складу вже протягом декількох років. Але цього, схоже, поки що недостатньо", - заявив начальник оперативного відділу штабу збройних сил країни полковник Карл Жіллі.

Зокрема, за його даними, мобільний додаток "Strava", що є дуже популярним для реєстрації спортивної активності людини, занадто часто видає чутливу інформацію про військових і місце їхньої дислокації. Раніше інший додаток обліку фізичної активності, вимкнув функцію щодо визначення місця перебування людини після того, як дослідники виявили, що така функція може накопичувати інформацію про військовослужбовців і навіть членів розвідувальної спільноти в понад 69 країнах.

Подібні побоювання стосуються також певних функцій соціальної мережі Facebook. 

З огляду на ці обставини, бельгійське міністерство оборони вирішило переглянути власні правила в цій сфері й активніше інформувати особовий склад про можливі ризики. Активний аналіз ведеться також під час проведення операцій. Наприклад, бельгійським військовослужбовцям у Малі дозволено використовувати смартфони, оскільки місцеві бойовики не мають можливостей для перехоплення таких даних. Однак у країнах Балтії, що межують з Росією, за певних обставин і в певних регіонах військові не можуть користуватися особистими гаджетами.

Нагадаємо, минулого тижня американська газета The Washington Post опублікувала нові докази втручання Росії у вибори президента Сполучених Штатів 2016 року. Це дані розслідування, проведеного на замовлення комітету з розвідки сенату США.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram