ГоловнаСвіт

Ле Пен перед виборами отримувала гроші від російських бізнесменів, що мають вплив в Україні, - WP

В угоді з російської сторони взяли участь Олександр Бабаков і Геннадій Тимченко.

Ле Пен перед виборами отримувала гроші від російських бізнесменів, що мають вплив в Україні, - WP
Марин Ле Пен
Фото: EPA/UPG

Лідер французького "Національного фронту" Марін Ле Пен перед виборами отримала гроші від російських бізнесменів, які також мають вплив і в Україні. Про це дізналися журналісти The Washington Post.

Зокрема, в статті від 27 грудня видання розповідає, що в угоді з російської сторони взяли участь Олександр Бабаков, який є одним з основних представників інтересів Росії в Україні і володіє, за даними видання, 11 з 24 українських обленерго, а також Геннадій Тимченко - основний підрядник проекту "Північний потік 2".

Відомо, Бабаков допоміг Марін Ле Пен отримати гроші перед виборами. Він, зокрема, запропонував французькому політику взяти кредит через "Перший чесько-російських банк", який в той час контролював Геннадій Тимченко.

"Національний фронт "отримав гроші від "Першого чесько-російського банку" в 2014 році під 6%, про що стало відомо завдяки публікації французького журналіста. У 2016 році банк визнали неплатоспроможним.

Також встановлено, що за шість днів до введення тимчасової адміністрації в банк, кредит партії Ле Пен продано непрозорій Російській компанії, а в кінці 2016 року кредит продали російській компанії зі зв'язками з військовими - "Авіазапчастини".

Серед клієнтів "Авіазапчастини" зокрема фігурують сирійські військово-повітряні сили. Саме їх організації із захисту прав людини підозрюють у скоєнні нападів на цивільних на виконанні наказів президента Сирії Башара Асада.

На сьогодні передачу кредиту від банку заперечує і російська установа зі страхування депозитів. Поки цей процес триває, французька партія платить за кредит на рахунок російського нотаріуса. Відомо, що йому скарбник партії Ле Пен висилає близько 165 тис. доларів США кожні кілька місяців.

"Для нас було трохи дивно, що кредит передали компанії, яка продає обладнання для літаків", - сказав скарбник партії Сен Жюст.

Відповідаючи на питання, чи має "Авіазапчастини" зв'язок з російською військовою розвідкою, Сент Жюст зазначив: "У Росії вони всі - колишні члени КДБ".

Нагадаємо, раніше Ле Пен відмовилася проходити призначену судом психіатричну експертизу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram