ГоловнаСвіт

Продовження економічних санкцій ЄС проти Росії набуло чинності

Санкції будуть діяти до 31 липня 2019 року.

Продовження економічних санкцій ЄС проти Росії набуло чинності
Фото: facenews.ua

Сьогодні, 29 грудня, набрало чинності рішення Ради ЄС про продовження економічних санкцій Євросоюзу проти Росії на півроку, до 31 липня 2019 року.

У п'ятницю рішення Євросоюзу про продовження санкцій опублікували в "Офіційному журналі "ЄС. Воно набуло  чинності наступного дня після публікації.

Рішення про чергове продовження секторальних санкцій прийнято одноголосно за письмовою процедурою. Це було юридичне затвердження прийнятого 13 грудня 2018 року на саміті ЄС в Брюсселі відповідного політичного рішення глав держав і урядів країн ЄС. Вони після доповідей президента Франції Еммануеля Макрона і канцлера ФРН Ангели Меркель вважають, що у виконанні Мінських угод, з якими ЄС пов'язав ці обмежувальні заходи, немає прогресу.

Нагадаємо, ці санкції були введені 31 липня 2014 року терміном на один рік "у відповідь на дії Росії щодо дестабілізації ситуації в Україні". Вони були посилені в вересні 2014 року.

19 березня 2015 року Європейська рада пов'язала термін дії санкцій з повним виконанням Мінських угод. Заходи стосуються фінансового, енергетичного і оборонного секторів, а також товарів подвійного призначення.

12 грудня, Європарламент прийняв резолюцію, в якій засудила будівництво російського проекту магістрального газопроводу в обхід України "Північний потік-2" і виступив за його скасування, а також закликав ЄС ввести додаткові санкції проти РФ у разі, якщо вона не звільнить захоплених українських моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram