ГоловнаСвіт

У Польщі вирішили заморозити ціни на електрику для споживачів

Для розгляду цього питання було скликано позачергове засідання Сейму.

У Польщі вирішили заморозити ціни на електрику для споживачів
Фото: EPA/UPG

Нижня палата парламенту Польщі прийняла закон, яким передбачається заморожування з наступного року цін на електроенергію для споживачів на рівні 2018 року.

Для розгляду цього питання скликано позачергове засідання Сейму на 28 грудня, повідомляє Укрінформ.

“Метою закону є захист польських сімей, польських фірм, промисловості та самоврядування від негативних наслідків різкого підвищення цін електроенергії, що ми спостерігаємо зараз", - заявив під час обговорення питання депутат від правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Мацей Малецький.

Міністр енергетики РП Кшиштоф Тхужевський заявив, що завдяки прийняттю цього закону приватні споживачі електроенергії, підприємства і органи місцевого самоврядування в Польщі заощадять 9 млрд злотих (2,5 млрд доларів).

Глава польського уряду Матеуш Моравецький повідомив, що нинішня польська влада виправить помилки попередньої провладної коаліції, яка протягом 2008-2012 років підвищила ціни на електроенергію для пересічних споживачів на 50%.

Законом, зокрема, передбачає зниження акцизного збору на електроенергію з 1 МВт/год з 20-ти до 5-ти злотих (35 грн).

В обґрунтуванні до закону наголошується, що тарифи на електроенергію на 2019 рік "були неприйнятними з суспільної точки зору".

За прийняття закону проголосувало 389 депутатів Сейму, троє були проти, 17 утрималися. Закон відразу передали на розгляд Сенату Польщі.

Нагадаємо, що в 2015-2017 роках в Україні відбулося п'ять етапів підвищення тарифів на електроенергію для населення, в результаті яких один кіловат подорожчав з 30,8 коп. до 90 коп (для перших 100 кВт) і з 41,9-134 коп. до 168 коп. (понад 100 кВт).

У прогнозі соціально-економічного розвитку України на 2019-2021 роки уряд заклав щорічне зростання побутових тарифів на електроенергію на 25%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram