ГоловнаСвіт

Сирійська армія увійшла в місто Манбідж біля кордону з Туреччиною

Курди закликали захистити місто від турецької загрози.

Сирійська армія увійшла в місто Манбідж біля кордону з Туреччиною
Фото: EPA/UPG

Сирійська влада оголосила, що армія Башара Асада увійшла в місто Манбідж на півночі країни, яке в останні шість років контролювала то озброєна опозиція, то "Ісламська держава".

Як повідомляє Reuters, це сталося після того, як курдські загони народної самооборони (YPG) покинули місто і вирушили воювати з джихадистами "Ісламської держави" на сході Сирії. "Ми запрошуємо сирійський уряд, до якого ми належимо ... відправити свої війська на наші позиції і захистити Манбідж від турецької загрози", - заявили в п'ятницю в YPG.

Курдів Туреччина розглядає як загрозу. Анкара пообіцяла розгромити їхні війська.

Агентство відзначає, що наразі незрозуміло, чи зайняли сирійські війська все місто, де розміщена, зокрема, американська військова база. У заяві сирійської армії йдеться, що її представники підняли національний прапор над Манбіджем і гарантують безпеку "всім сирійським громадянам та іншим присутнім у регіоні". Водночас розміщена у Великобританії організація "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR) стверджує, що сили Асада розташувалися тільки на околиці міста - між Манбіджем і підтримуваними Туреччиною військами.

Нагадаємо, опозиційний до Асада альянс "Сирійська демократична армія" на чолі з курдськими загонами самооборони вибив терористів ІДІЛ із Манбіджа влітку 2016 року.

Манбідж - стратегічно важливе місто між Алеппо і Раккою і розташоване за 20 км на південь від турецького кордону. До громадянської війни тут проживало близько 100 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram