ГоловнаСвіт

Вільний світ повинен стояти пліч-о-пліч з Україною, - міністр оборони Британії

Вільямсон зустрівся із сім'ями захоплених РФ українських моряків.

Вільний світ повинен стояти пліч-о-пліч з Україною, - міністр оборони Британії
Министр обороны Великобритании Гэвин Уильямсон
Фото: EPA/UPG

Візит міністра оборони Великобританії Гевіна Вільямсона в Україні свідчить про його беззастережну підтримку Києва.

Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на статтю видання The Independent.

У матеріалі йдеться про зустрічі Вільямсона із сім'ями українських моряків, захоплених Росією.

Видання зазначає, що візит Вільямсона в Одесу - порт приписки українських військових кораблів - відбувся тоді, коли напруга в стосунках Києва і Москви "сягнула ще вищої позначки".

Крім того, візит відбувся на тлі оголошення української влади про рішення направити нові військові кораблі до Азовського моря, щоб утвердити свободу мореплавання для українських азовських портів, які, за словами Києва, перебувають фактично у стані блокади з боку Росії.

Підкреслюється, що британський міністр оборони став першим міністром країни-члена НАТО, який відвідав Одесу, а також піднявся на борт британського військового корабля HMS Echo. Цей корабель прибув в Україну після того, як українське керівництво повідомило про скупчення РФ військової сили біля українських кордонів.

Вільямсон на тлі погроз Москви заявив, що Британія направить ще один корабель в Чорне море. Він зазначив, що всі країни вільного світу, всі країни-члени НАТО і держави Європейського союзу "повинні стояти пліч-о-пліч з Україною".

Британський міністр підкреслив, що Чорне море не є російським, а міжнародним. Тому, на його думку, варто використовувати право британських кораблів заходити в українські порти, на кшталт Одеси, демонструючи повне право на свободу мореплавання.

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила біля Керченської протоки три українських судна (буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь") з екіпажами (24 людини). Троє моряків отримали поранення. 27-28 листопада суд Сімферополя заарештував всіх полонених до 25 січня 2019 року. Україна проінформувала про агресію РФ в Керченській протоці трибунал ООН з морського права. Також Україна готує позов до міжнародного суду ООН.

Секретар РНБО Олександр Турчинов розповів в інтерв'ю Бі-бі-сі, що українські кораблі знову спробують пройти через Керченську протоку. Для цього також будуть залучені міжнародні партнери, в тому числі ОБСЄ і НАТО.

У російському МЗС назвали заяву Турчинова "провокаційною" і заявили, що новий прохід українських кораблів через Керченську протоку може "ускладнити ситуацію".

Тим часом 19 грудня розвідувальний корабель британського флоту HMS Echo зайшов в Одеський порт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram