ГоловнаСвіт

У Фінляндії почали будівництво "Північного потоку-2"

У найближчі місяці прокладуть 510 км газопроводу.

У Фінляндії почали будівництво "Північного потоку-2"
Трубоукладочное судно Pioneering Spirit
Фото: EPA/UPG

Найбільше в світі трубоукладальне судно Pioneering Spirit приступило до укладання газопроводу "Північний потік-2" у виключній економічній зоні Фінляндії. Про це з посиланням на проектну компанію Nord Stream 2 AG пише Інтерфакс.

"Pioneering Spirit продовжить укладання газопроводу слідом за судном Solitaire, що працювало в Фінляндії з вересня. Судно Solitaire попрямувало в південну частину виключної економічної зони (ВЕЗ) Швеції для укладання 510-кілометрової ділянки газопроводу в найближчі місяці", - йдеться в повідомленні.

Судно Pioneering Spirit довжиною 382 м, шириною 124 м і екіпажем 570 осіб, а також судно Solitaire довжиною 300 м, шириною 41 м і з екіпажем чисельністю 420 осіб належать компанії Allseas. Під час трубоукладки допоміжне дослідницьке судно контролює правильність положення газопроводу на морському дні.

Всього зараз вже укладено близько 370 км газопроводу.

Газопровід "Північний потік 2" (Nord Stream 2) повинен пройти Балтійським морем, з'єднавши постачальників у Росії з споживачами в Європі, його довжина становитиме понад 1,2 тис. км. Пропускна спроможність становитиме 55 млрд кубометрів газу в рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід не тільки нашкодить економіці України, але буде також мати згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

У червні президент США Дональд Трамп назвав Німеччину "заручницею" Росії. За його словами, країна "розраховує на захист від Росії, але при цьому укладає великі угоди щодо нафти і газу з Москвою і платить їй щорічно мільярди доларів".

У свою чергу, міністр економіки Німеччини Петер Альтмайер раніше заявив, що не має наміру поступатися і відмовлятися від будівництва "Північного потоку-2". При цьому він наголосив, що прокладка газопроводу можлива, якщо при цьому збережеться транзит газу через територію України після 2019 року.

12 грудня Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку - 2". Цей проект посилює залежність ЄС від постачань російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також йде врозріз з енергетичною політикою Євросоюзу.

США підтримали резолюцію і закликали Німеччину прислухатися до побоювань сусідів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram