ГоловнаСвіт

Екс-президента Румунії Ілієску звинуватили в злочинах проти людяності

Ілієску був президентом Румунії в 1990-1996 роках, а також 2000-2004 роках.

Екс-президента Румунії Ілієску звинуватили в злочинах проти людяності
Фото: point.md

Органи юстиції Румунії висунули колишньому президенту країни Йону Ілієску звинувачення в злочинах проти людяності. Звинувачення пов'язані з кривавими подіями під час антикомуністичного повстання в грудні 1989 року.

Про це повідомляє Немецкая волна.

За висновком прокуратури Бухареста, підтримані тоді Ілієску військові заходи сприяли насильству після повалення диктатора Ніколає Чаушеску, в результаті якого загинули понад 860 осіб.

Нині 88-річний Ілієску при Чаушеску був міністром, а потім - головою Фронту національного порятунку. До 1996 року, а потім в період з 2000 по 2004 роки Іон Ілієску обіймав пост президента Румунії.

Крім Ілієску, перед судом постануть колишній віце-прем'єр Румунії Джелу Войкан-Войкулеску і троє інших обвинувачених. Войкулеску в інтерв'ю румунському телебаченню заявив про свою невинність і назвав весь судовий процес актом політичної помсти.

Іон Ілієску ще в квітні стверджував, що очікує вироку "з високо піднятою головою". Процес проти колишнього секретаря ЦК компанії Румунії Ілієску припинено в 2015 році, але вже в 2016 році відновлено за рішенням касаційного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram