ГоловнаСвіт

На початку 2019 буде оголошено конкретну дату початку поїздок у Грузію за внутрішніми українськими паспортами

Це буде друга після Туреччини країна, куди можна їздити за внутрішніми ID-картками.

На початку 2019 буде оголошено конкретну дату початку поїздок у Грузію за внутрішніми українськими паспортами
Фото: Надано автором

У січні-лютому 2019 буде оголошено конкретну дату початку поїздок у Грузію без закордонного паспорта, а за внутрішніми українськими паспортами нового зразка - ID-картками.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua сказав державний секретар МЗС України Андрій Заяць.

«Тому вже в січні-лютому 2019 оголосимо конкретну дату і в Грузію можна буде їздити навіть без закордонного паспорта», - сказав держсекретар.

Він нагадав, що угоду про поїздки у Грузію за внутрішніми українськими паспортами нового зразка - ID-картами - було підписано в жовтні цього року. Тепер угоду затвердив Кабмін, і в найближчі тижні очікується виконання грузинською стороною цих самих процедур.

Це буде друга після Туреччини країна, куди можна їздити за внутрішніми ID-картками. «Поки що це дві країни. Усе технологічно відпрацьовано», - сказав Заєць.

Крім того, у 2018 році спрощено правила поїздок і в інші країни. Так, введено режим безвізових поїздок у Катар, Антигуа і Барбуду, провінцію Хайнань (Китай). Плануються найближчим часом Уругвай і Таїланд.

Із Сербією цього року підписано угоду про збільшення безвізового терміну перебування - з 30 до 90 днів.

З Оманом, Ефіопією і Кувейтом вже досягнуто домовленість про оформлення електронних віз, які не вимагають звернення в посольство.

Саудівська Аравія після візиту президента України знизила суму консульського збору за саудівську візу з 535 до 100 доларів.

«Тому робота ведеться. Передусім про взаємний безвізовий режим з країнами «білого шенгенського списку». З іншими країнами, які не перебувають у «білому шенгенському списку», вона спрямована на спрощення візових формальностей. Ми намагаємося, де це можливо, домогтися можливості для громадян України оформляти електронні візи або візи по прибуттю (залежно від того, яка практика відповідної іноземної держави)», - розповів Заяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram