ГоловнаСвіт

Росія висунула звинувачення ініціатору "закону Магнітського" на 10 млрд рублів

Браудера звинувачують за ч. 1 ст. 210 КК РФ ("організація злочинного співтовариства").

Росія висунула звинувачення ініціатору "закону Магнітського" на 10 млрд рублів
Фото: Радио Свобода

Росія заочно висунула звинувачення британському фінансисту, засновникові фонду Hermitage Capital та ініціатору "закону Магнітського" Вільяму Браудеру на суму близько 10 млрд рублів (приблизно 150 млн доларів).

Про це пише ТАСС з посиланням на матеріали слідства, зачитані суддею в Тверському суді Москви під час розгляду заочного арешту фінансиста.

"Браудер і створене ним злочинне співтовариство вчинило банкрутство організації "Дальній степ" [російська інвестиційна компанія, яка працювала в РФ у 1998-2013 роках], тим самим завдавши збитків державі в розмірі 1,2 млрд рублів. Також вони ухилилися від сплати податків і завдали збитків державі на суму 3,4 млрд рублів, його злочинна група також здійснила шахрайські дії на суму 5,4 млрд рублів", - оголосив суддя Олексій Криворучко.

Браудера звинувачують за ч. 1 ст. 210 КК РФ ("організація злочинного співтовариства").

У Росії Браудер уже двічі був засуджений заочно. 11 липня 2013 року Тверський суд Москви визнав його винним в ухиленні від сплати податків на суму 522 млн рублів і засудив до дев'яти років позбавлення волі. 29 грудня 2017 року Тверський суд Москви заочно засудив Браудера до дев'яти років ув'язнення, визнавши винним у несплаті податків більш ніж на 3 млрд рублів і в навмисному банкрутстві.

Нагадаємо, Браудер є одним з ініціаторів прийняття в США "закону Магнітського", названого в пам'ять про померлого в СІЗО юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, який викрив схему великих розкрадань із російського бюджету.

Документ передбачає візові та економічні санкції щодо росіян, причетних, на думку Вашингтона, до порушень прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram