ГоловнаСвіт

Держдеп США схвалив продаж Туреччині ЗРК Patriot замість російських С-400

Сума угоди становитиме 3,5 млрд доларів.

Держдеп США схвалив продаж Туреччині ЗРК Patriot замість російських С-400
Госдепартамент США
Фото: Council on Foreign Relations

Держдепартамент США дав дозвіл на можливу продажу Туреччині систем протиповітряної і протиракетної оборони Patriot на 3,5 млрд доларів.

Про це Пентагон попередньо повідомив Конгрес США, передає "Голос Америки".

Як заявляють в Управлінні військового співробітництва Міністерства оборони США, Держдеп схвалив продаж 80 ракет Patriot з удосконаленою системою наведення і 60 інших ракет, а також супутнього обладнання (радарів, станцій управління вогнем і пускових установок).

Раніше Держдепартамент заявляв, що обговорює з Туреччиною можливий продаж системи Patriot компанії Raytheon, щоб Анкара не закуповувала російські системи С-400. Однак в процесі вибору Туреччина двічі відмовлялася від Patriot, спершу вибравши китайську систему, а в 2017 році віддала перевагу російській С-400.

США і НАТО неодноразово попереджали Анкару, що російські ЗРК не можуть бути інтегровані в систему протиповітряної і протиракетної оборони НАТО, і що закупівля С-400 поставить під загрозу угоду на постачання Туреччині американських винищувачів F-35, а також може призвести до санкцій з боку Вашингтона.

Відповідно до законодавства, Конгрес повинен бути повідомлений про отримання дозволу на постачання озброєння іноземній державі, проте це не означає, що вже був підписаний контракт або завершилися переговори.

Нагадаємо, в грудні минулого року заступник міністра оборони Туреччини заявив, що перші постачання російських С-400 плануються на перший квартал 2020 року. Ця угода викликала занепокоєння на Заході, оскільки Туреччина є членом НАТО.

У липні США запропонували Туреччині зенітно-ракетні комплекси Patriot замість російських С-400.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram