ГоловнаСвіт

У 2018-му вбито 80 журналістів, - "Репортери без кордонів"

"Насильство проти журналістів сягнуло безпрецедентного рівня цього року, ситуація зараз критична".

У 2018-му вбито 80 журналістів, - "Репортери без кордонів"
Фото: EPA/UPG

80 штатних журналістів і журналістів-фрілансерів убито 2018 року. Ще 348 журналістів перебувають у в'язницях, а 60 - у заручниках. Зокрема, одного українського журналіста утримують збройні сепаратисти ДНР.

Про це йдеться в огляді насильства щодо журналістів, який підготувала організація "Репортери без кордонів".

В організації "Репортери без кордонів" зазначили, що кількість убивств штатних журналістів порівняно з 2017 роком зросла на 15% - з 55 до 63. Раніше ця кількість скорочувалася три роки поспіль, передає ВВС.

"Насильство проти журналістів сягнуло безпрецедентного рівня цього року, ситуація зараз критична", - підкреслив генсек "Репортерів без кордонів" Крістоф Делуар.

Найнебезпечнішими країнами для журналістів є Афганістан - тут убили 15 журналістів, Сирія - 11 журналістів - і Мексика - 9 журналістів. Убивство п'яти працівників газети Capital Gazette в американському штаті Меріленд зробило і США учасником переліку країн, де існує смертельна небезпека для журналістів.

Убивства саудівського колумніста Washington Post Джамаля Хашоггі і словацького журналіста-розслідувача Яна Кучака спровокували найбільший резонанс. У Словаччині після вбивства Кучака почалися масові протести, які призвели до відставки уряду.

Кількість затриманих і ув'язнених журналістів у 2018-му зросла з 326 до 348. Понад половина ув'язнених перебуває в п'яти країнах - Китаї, Ірані, Саудівській Аравії, Єгипті, Туреччині.

Китай залишається лідером за кількістю ув'язнених журналістів. Тут за ґратами перебувають 60 журналістів, з них три четвертих є журналістами-фрілансерами.

60 журналістів тримають у заручниках порівняно з 54 наприкінці минулого року. 59 заручників утримують у трьох країнах - Сирії, Іраку та Ємені, а одного - Станіслава Асєєва - збройні сепаратисти "ДНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram