ГоловнаСвіт

У Білому домі заявили, що Трамп не обіцяв Ердогану екстрадувати Ґюлена

МЗС Туреччини стверджує, що США "працюють над екстрадицією" Ґюлена.

У Білому домі заявили, що Трамп не обіцяв Ердогану екстрадувати Ґюлена
Фетхуллах Гюлен
Фото: EPA/UPG

Президент Дональд Трамп не обіцяв президентові Туреччини Реджепу Ердогану видати мусульманського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який проживає в Сполучених Штатах.

Про це пише "Голос Америки" з посиланням на високопоставленого чиновника Білого дому.

"Під час зустрічі з президентом Ердоганом на G20 президент не брав на себе зобов'язання видати Фетхуллаха Ґюлена", - сказав він.

Раніше міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Трамп сповістив турецького колегу про те, що Вашингтон робить кроки до екстрадиції Ґюлена і низки його соратників, яких Туреччина звинувачує в організації спроби державного перевороту в країні в 2016 році.

Як розповів Чавушоглу в інтерв'ю американському телеканалу CNBC, під час нещодавньої зустрічі з Ердоганом на полях саміту G20 в Аргентині Трамп сказав, що США "працюють над екстрадицією" Ґюлена і "інших осіб".

Фетхуллах Ґюлен – 78-річний ісламський богослов і проповідник. З 1999 року він живе у вигнанні в Сполучених Штатах, де йому було надано притулок.

Колись він був союзником Ердогана і допоміг релігійній консервативній Партії справедливості і розвитку (ПСР) турецького президента прийти до влади. Але після цього союзники розійшлися.

У травні 2016 року рух Ґюлена "Хизмет" ("Служба") було оголошено в Туреччині терористичною організацією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram