ГоловнаСвіт

Генасамблея ООН затвердила міграційний пакт

За документ проголосували 181 з 193 країн-членів ООН.

Генасамблея ООН затвердила міграційний пакт
Фото: IOGT International

Учасники Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку в понеділок, 17 грудня, більшістю голосів затвердили Пакт про біженців.

За документ проголосували 181 з 193 країн-членів ООН. Проти виступили США та Угорщина. Лівія, Еритрея і Домініканська республіка утрималися, повідомляє Немецкая волна.

Документ покликаний допомогти країнам з низьким ВВП, які приймають велику кількість нелегальних мігрантів. Передбачається, що економічно розвинені держави, які підписали пакт, надаватимуть країнам з великою кількістю біженців фінансову та інші види допомоги. Пакт також повинен спростити доступ біженців до ринку праці, системи освіти та охорони здоров'я. Прийнятий ООН документ не має зобов'язуючої сили.

За допомогою Пакту ООН сподівається спростити вихід з міграційних криз, "чесніше і справедливіше" розподіливши тягар, пов'язаний з прийомом біженців, наголосив Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. Тепер в світі, за даними ООН, налічується майже 70 млн біженців - це максимальне число з часів Другої світової війни.

На сьогоднішній день найбільше біженців проживають в Туреччині, Пакистані, Уганді і Лівані. Німеччина також входить в десятку країн, які приймають найбільшу кількість біженців у світі.

10 грудня в марокканському Марракеші представники більш ніж 150 держав підписали Всесвітній пакт про безпечну, впорядковану і регульовану міграцію, який вперше встановлює загальносвітові стандарти поводження з трудовими мігрантами. Згідно з ним, країни походження, транзитні країни та країни призначення надалі будуть активніше співпрацювати один з одним з метою зниження нелегальної міграції.

Деякі країни ЄС, в тому числі Австрія, Польща, Словаччина і Чехія відмовилися приєднатися до міграційного пакту ООН. У Бельгії розбіжності з приводу пакту привели до створення уряду меншості.

Україна відмовилася підписати міграційний пакт ООН. МЗС послалося на наявність півтора мільйона вимушених переселенців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram