ГоловнаСвіт

Путін заявив, що не готовий "робити крок назустріч Києву" в питанні звільнення Сенцова

На думку президента РФ українські політики "самі не знають сьогодні, що вони будуть робити завтра".

Путін заявив, що не готовий "робити крок назустріч Києву" в питанні звільнення Сенцова
Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що в РФ думають про долю в'язнів, зокрема, про українського режисера Олега Сенцова, проте "робити крок назустріч Києву" не збираються.

Про це Путін заявив на засіданні Ради з розвитку громадянського суспільства і права людини в РФ, стенограма якого опублікована на сайті Кремля.

Під час засідання режисер Олександр Сокуров зазначив, що в Росії спостерігається велике напруження, пов'язане з проблемами зовнішньої політики. У цьому контексті він поцікавився долею політв'язня українця Сенцова.

"Останнє питання, яке ви напевно від мене чекаєте: чи можна повернутися до долі Олега Сенцова? Минув час. Може бути, треба випереджати вже цих політиків українських, від яких ніякого толку вже немає? І нам зробити крок ... Вибачте, заради бога. Ще раз хочу сказати, що для мене велика честь перебування тут, в цьому складі", - сказав Сокуров.

"Скоро буде Новий рік ... Може бути, є сенс оголосити амністію, президентську амністію, для того щоб зняти якусь напругу в країні?", - запропонував режисер.

У відповідь російський президент заявив, що українські політики "самі не знають сьогодні, що вони будуть робити завтра".

"Випереджати українських політиків не вдасться, тому що вони самі не знають сьогодні, що вони будуть робити завтра. Вони ось такі, в стані броунівського руху перебувають. Але, тим не менш, думати про проблеми, які ви підняли в самій заключній фазі свого виступу, звичайно, потрібно. Ми думаємо про це", - сказав Путін.

Свою відповідь він продовжив тим, що російські в'язниці варто було б перенести "з глухих місць - до міст, до цивілізації".

"Ви знаєте, це ж я приймав рішення про будівництво нових «Хрестів». Знаєте, скільки коштує?", - сказав Путін.

Нагадаємо, згідно з обвинувальним висновком, за яким засудили Сенцова і його товариша Олександра Кольченка, в квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичне співтовариство", яке отримувало вказівки від невідомих осіб в Києві. Метою спільноти була "дестабілізація обстановки" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи" нібито намагалися змусити Росію відмовитися від рішення про прийняття півострова до свого складу.

Учасники спільноти зробили два "терористичні акти" в Сімферополі - підпал дверей офісу "Руської общини Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

У 2015 році Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі, а Кольченка - до 10 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram