ГоловнаСвіт

Російські тролі допомогли в розпалюванні протестів «жовтих жилетів», ціллю був Макрон - DW

Довгостроковою ціллю є Макрон.

Російські тролі допомогли в розпалюванні протестів «жовтих жилетів», ціллю був Макрон - DW
Фото: Скриншот видео

Російські тролі допомогли в розпалюванні протестів «жовтих жилетів» - наймасштабнішої демонстрації у Франції за останні роки.

Про це пише німецьке новинне агентство Deutsche Welle у своїй статті.

Агентство нагадує, що на початку грудня ЗМІ Великої Британії та США повідомили, що російські тролі в соціальних мережах, мабуть, були причетні до розпалювання протестів «жовтих жилетів» у Франції. «Вони, наприклад, поширювали дезінформацію, таку як підроблені фотографії протестів», - пише DW.

Зазначені  агентства новин посилаються на інформацію Альянсу за забезпечення демократії (ASD), ініціативи Німецького фонду Маршалла (GMF), який спостерігає за Twitter-акаунтами, підозрюваними в російському впливі.

Приблизно за тиждень найпопулярнішою темою в цих пов'язаних із Росією акаунтах були протести «жовтих жилетів» у Франції (#giletsjaunes). Ці Twitter-акаунти посилаються практично виключно на фінансовані Кремлем новинні агентства, такі як RT або Sputniknews.

Як пояснює експерт GMF у сфері засобів масової інформації Брет Шефер, більшість із цих Twitter-акаунтів сфокусовано на політиці США і більшість із них пишуть англійською. Це означає, що їх вплив на протести «жовтих жилетів» насправді є обмеженим. «Що ці акаунти роблять, так це наголошують на певних темах, щоб дискредитувати Захід і очорнити ліберальну демократію».

Політичний аналітик у Франції Тетяна Станова каже, що Росія спекулює на політичній слабкості президента Франції Еммануеля Макрона для поширення інформації про «занепад Європи, кризу демократії та зростання опозиції проти чинної влади».

«Російська діяльність у засобах масової інформації переважно сфокусована на президентові Макроні, а не на «жовтих жилетах», - зазначає Бен Німмо, експерт у сфері інформаційної оборони в цифровій криміналістичній дослідній лабораторії при Атлантичній Раді. 

За даними Німмо, більшість акаунтів велися англійською мовою, хоча 12 Instagram-акаунтів велися французькою мовою. У них було близько 76,000 підписників, і за даними Facebook, 12400 з них базувалися у Франції. Більшість з них найпевніше були створені в середині 2017 року. «Акаунти створювалися так, щоб здавалося, що їх ведуть різні типи людей: один вівся нібито націоналістом, інший - ліворадикалом. Деякі велися нібито африканською жінкою», - пояснює Німмо. І хоч більшість акаунтів поширювали нешкідливу інформацію, 5 з 12 Twitter-акаунтів словесно ображали Макрона, поширюючи принизливі зображення. Один фотомонтаж, наприклад, зображував Макрона як наглядача над рабами.

Німмо вважає, що така мала кількість акаунтів пов'язана з тим, що російські тролі не дуже добре володіли французькою мовою, і тим, що «операція» тільки починалася. Він згадує, що російська інтернет-активність у США почалася за два з половиною роки до виборів президента у 2016 році. «Вони не сфокусувалися на "жовтих жилетах", тому що такі операції мають довгострокові цілі», - пояснює він. І цією метою, як він каже, є Макрон», - вважає Німмо.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram