ГоловнаСвіт

У Брюсселі відбулися сутички поліції з противниками міграційного пакту ООН

Поліція застосувала сльозогінний газ і водомети, затримано 69 чоловік.

У Брюсселі в неділю, 16 грудня, близько п'яти тисяч людей узяли участь у протесті проти міграційного пакту ООН. Акція була організована представниками правих рухів і відбувалася у кварталі, де розміщені штаб-квартири організацій Євросоюзу.

Фото: EPA/UPG

Влада спочатку заборонили мітинг, однак суд дозволив демонстрантам зібратися за умови, що протест буде мирним, передає Німецька хвиля.

Фото: EPA/UPG

Однак у результаті дійшло до сутичок правоохоронців із протестувальниками, котрі кидали каміння, петарди та інші предмети й ігнорували вимогу розійтися. Поліція застосувала сльозогінний газ і водомети. 69 чоловік затримано за підозрою в завданні майнової шкоди. 300-400 чоловік спробували проникнути до будівлі Єврокомісії. У другій половині дня ситуація в місті заспокоїлася.

Фото: EPA/UPG

Водночас у центрі Брюсселя пройшла акція на підтримку міграційного пакту ООН, яка виявилася менш чисельною. Вона зібрала лише близько 1000 чоловік, серед яких були представники лівих рухів, неурядових організацій та французького протестного руху "жовтих жилетів". 

Фото: EPA/UPG

10 грудня в марокканському Марракеші представники понад 150 держав підписали Всесвітній пакт про безпечну, впорядковану і регульовану міграцію, який уперше встановлює загальносвітові стандарти поводження з трудовими мігрантами. Згідно з ним, країни походження, транзитні країни та країни призначення надалі будуть активніше співпрацювати один з одним з метою зменшення нелегальної міграції.

Деякі країни ЄС, зокрема Австрія, Польща, Словаччина і Чехія, відмовилися приєднатися до міграційного пакту ООН. У Бельгії розбіжності щодо пакту призвели до створення уряду меншості. Україна відмовилася підписати міграційний пакт ООН. МЗС послалося на наявність півтора мільйона вимушених переселенців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram