ГоловнаСвіт

"Північний потік - 2" може бути прокладений, якщо збережуться основні інтереси України, - міністр економіки ФРН

Зокрема, збереження транзиту газу через територію України після 2019 року.

"Північний потік - 2" може бути прокладений, якщо збережуться основні інтереси України, - міністр економіки ФРН
Подготовительные работы до начала строительства Nordstream2 в порту Инкоо, Финляндия.
Фото: nord-stream2.com

Газопровід "Північний потік - 2" може бути прокладений, "якщо водночас будуть збережені основні інтереси України", зокрема, збереження транзиту газу через територію України після 2019 року. Про це міністр економіки ФРН Петер Альтмайєр заявив в інтерв'ю агентству Reuters, опублікованому в неділю, 16 грудня, передає DW.

Альтмайєр наголосив, що і після загострення конфлікту між Москвою і Києвом в результаті інциденту в Керченській протоці він не має наміру поступатися закликам США та України, а також членів Християнсько-демократичного союзу (ХДС) відмовитися від будівництва "Північного потоку - 2".

Водночас міністр назвав дії російської сторони в протоці "великою помилкою", яка "не покращила позицію Росії в інших питаннях".

На думку Альтмайєра, зрив проекту і постачання російського газу по інших газопроводах не дозволять ФРН знизити залежність від Росії.

За його словами, більш високий рівень незалежності допустимий в тому випадку, якщо Німеччина на додачу до довгострокових газових контрактів створить інфраструктуру для імпорту скрапленого газу з інших країн.

Міністр закликав до предметних дебатів щодо європейських інтересів у питанні енергопостачання, оскільки найближчими роками Європа і, зокрема, Німеччина, зіткнуться з "сильним зростанням попиту на газ".

Нагадаємо, 1 грудня Європарламент закликав зупинити будівництво "Північного потоку - 2". Проект вважають політичним і таким, що несе загрозу європейській енергетичній безпеці. Раніше США закликали Німеччину прислухатися до побоювань сусідів щодо "Північного потоку-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram