ГоловнаСвіт

Генасамблея ООН розгляне 17 грудня резолюцію з приводу ситуації в Криму і Азовському морі

39 країн стали співавторами резолюції.

Генасамблея ООН розгляне 17 грудня резолюцію з приводу ситуації в Криму і Азовському морі
Фото: IOGT International

Ситуація з мілітаризацією Російською Федерацією тимчасово окупованого Криму, а також частини Чорного та Азовського морів вийде на рівень ООН - 17 грудня відбудеться голосування за проект відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua повідомив офіційний представник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

«17 грудня Генеральна Асамблея ООН проголосує за проект резолюції «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим і Севастополя (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів», - сказав він.

За його словами, проект резолюції був ініційований Україною і внесений на розгляд Генасамблеї від імені широкої групи держав-однодумців, що вказує на актуальність порушеної проблематики для міжнародної спільноти, а також високу політичну вагу документа. Усього, станом на сьогодні, резолюція має 39 співавторів.

Він зазначив, що ситуація в Криму в умовах російської окупації не є новою для держав-членів ООН. Ніколенко нагадав, що у 2014-2017 рр. Генеральна Асамблея схвалила три резолюції, дві з яких були направлені на захист прав людини від грубих порушень державою-окупантом. Наприкінці грудня в Генасамблеї очікується схвалення ще одного оновленого проекту правозахисної резолюції.

Резолюція про мілітаризацію відкриває новий напрям протидії російській агресії в Криму та акваторії Чорного та Азовського морів - з безпеки. У документ закладено жорсткі положення, перш за все такі, як вимога до РФ як держави-окупанта вивести свої війська з Криму і негайно припинити тимчасову окупацію. Зазначають, що, окупувавши Крим, Росія грубо порушила свої зобов'язання в рамках Будапештського меморандуму.

У резолюції також засуджено дії Росії з активної мілітаризації Кримського півострова і частин Чорного та Азовського морів, що загрожує безпеці України і підриває стабільність у регіоні, а також незаконну побудову і відкриття Керченського моста.

Документ також вимагає від Російської Федерації негайно звільнити кораблі ВМС ЗС України разом з їхніми екіпажами, проти яких 25 листопада було застосовано невиправдану силу і які було захоплено в Чорному морі. Окремо наголошено на неприпустимості перешкоджання Росією міжнародній морській навігації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram